Redactor: Irina Miron

Oficialii din domeniul sănătății din întreaga lume intenționează să elaboreze un plan ambițios prin care să pună capăt tuberculozei la copiii din toată lumea, chiar dacă nu știu deocamdată câți anume suferă de această boală. Potrivit experților, problema tuberculozei la copiii sub 15 ani a fost până acum trecută cu vederea, iar asta deoarece nu există metode credibile de diagnostic. În plus, spun ei, simptomele bolii sunt similare și pentru alte maladii specifice copiilor. Totodată, pentru că cei mici nu răspândesc maladia, nu sunt considerați o problemă majoră de sănătate publică, scrie foxnews.com.

„Credem că în anumite regiuni, până la 90% din cazuri de tuberculoză la copii nu au fost încă raportate”, a spus Steve Graham, membru al Uniunii Internaționale de Luptă contra Tuberculozei și bolilor pulmonare. Experții propun astfel zece priorități în lupta cu TBC la copii, printre care tratamentul preventiv al copiilor care provin din familii în care mai sunt persoane bolnave și instruirea specială a medicilor pentru ca aceștia să poată identifica mai ușor boala la copii.

Tuberculoza poate fi tratată, aceasta se răspândește de obicei prin tuse și strănut. După SIDA, TBC ia cele mai multe vieți din lume.  Noul plan ar putea costa responsabilii de la Sănătate din întreaga lume aproximativ 120 de milioane de dolari pe an, însă deocamdată nu se știe dacă donatorii sunt gata să investească în acest proiect.

Potrivit estimărilor din 2012 ale Organizației Mondiale a Sănătății, anual în lume se îmbolnăvesc de TBC aproximativ 500.000 de copii, iar cel puțin 74.000 își pierd viața din cauza bolii.  Lipsa unor cifre mai actuale este însă  dur criticată de experți.

„Este inacceptabil să utilizezi niște cifre care nu sunt credibile”, a menționat William Easterly, profesor în economie la Universitatea din New York, care a mai adăugat că înainte să ceri banii, este nevoie de eforturi suplimentare pentru a afla cât e de gravă problema.

De cealaltă parte, alți experți sunt de părere că oficialii de la sănătate nu ar mai trebui să neglijeze în continuare subiectul TBC la copii.

 

Articole relaționate:

Tuberculoza, o bombă cu ceas care generează numai în Europa cheltuieli de miliarde de euro pe an 

Lipsă de medicamente anti-tuberculoase în regiunea transnistreană

Oamenii de la sate, mai puțin informați despre TBC. Maladia este discutată mai rar în familiile din păturile social-vulnerabile