Autor: Irina Papuc

Medicii de familie din țară, care nu știu să șofeze vor fi nevoiți să învețe. Ministerul Sănătății a emis un ordin prin care solicită instituțiilor de asistență medicală primară să excludă din statele de personal funcția de șofer. Medicii spun că au vârste prea îndelungate ca să învețe șofatul la bătrânețe.
Ordinul, semnat recent de Ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, prevede excluderea treptată a funcției de șofer din statele de personal ale Centrelor Medicilor de Familie și ale instituțiilor medico-sanitare publice. Totodată, ordinul prevede ca până la 31 decembrie pe orice mașină de serviciu să fie aplicată inscripția „asistența medicală primară”.

Funcția șoferului ar urma să fie preluată de medic sau de asistentul medical, iar pentru acest lucru urmează să fie remunerați suplimentar – un spor în mărime de până la 100 procente din salariul tarifar al șoferilor. Cu toate acestea unii doctori nu par foarte încântați de inițiativa ministerului.
„Noi nu suntem pregătiți să lucrăm fără șofer, majoritatea doctorilor sunt aproape de pensie. Acum avem trei și deservim nouă sate. Vom lucra mai departe așa ca până acum, nu avem altă soluție”, precizează Victor Golban, directorul Centrului Medicilor de Familie din Anenii-Noi.

La Briceni există șapte automobile și patru șoferi. Cu ajutorul lor medicii de familie ajung zilnic la oamenii din 22 de sate. Liviu Petrov, directorul Centrului de Sănătate din Briceni spune că a văzut deja ordinul, dar nu are idee cum va proceda mai departe și cât de utile vor fi mașinile în lipsa persoanelor care nu dețin un carnet de conducere. „Nu vă pot spune ce vom face, ordinul nu stabilește un termen anumit, ne vom gândi”, ne-a răspuns Petrov.

Nu au decât să învețe, pentru că în străinătate femeile în vârstă de 70 de ani se descurcă perfect la volan, este de părere Alexandru Hagioglo, directorul CMF Cahul. El recunoaște că o mare parte din medici sunt femei, însă nu vede nicio problemă în asta. „Am fost prin multe țări. Nu este nicio problemă pentru medici, chiar și pentru cei în vârstă, să conducă o mașină. N-au decât să învețe”, este de părere medicul.

Viceministrul Sănătății, Octavian Grama afirmă că prin excluderea funcțiilor de șofer din statele de personal vor fi economisiți banii destinați pentru sectorul de sănătate, deocamdată nu se știe câți anume.

În 2011 autoritatea a publicat datele privind kilometrajul parcurs de directorii și doctorii din instituțiile medicale. Unele cifre erau suspicios de mari, în opinia responsabilor de la sănătate. Spre exemplu, Skoda Octavia, care deservea Spitalul Raional Soroca a parcurs într-un an 90.000 de kilometri, ceea ce ar fi însemnat zilnic câte 400 de kilometri.

 

Articole relaționate:

Se caută aproape 500 de cadre medicale. Sistemul Național de Sănătate are nevoie de aproximativ 250 de asistente medicale și peste 200 de medici