Ioana Silvia Sinian, medic specialist dermatolog

Multe afecțiuni legate de piele se acutizează în perioada rece a anului. Specialiștii susțin că frigul și umezeala determină inflamații dureroase ale extremităților. Pentru a trece mai ușor de perioada în care simptomele afecțiunilor de piele se intensifică, specialiștii vin în ajutor cu câteva sfaturi.  Iar ce recomandări are doctorul dermatolog, Ioana Silvia Sinian.

Pielea uscată. Dermatita atopică devine mai severă în această perioadă. Dermatologii recomandă să evitați dușurile și băile fierbinți care vor supune organismul deshidratării și-l vor “curăța” de stratul lipidic protector. De asemenea, nu stați prea mult în apă, acordați dușului maxim 15 minute pentru a evita deshidratarea. Tamponați cu prosopul pentru a îndepărta excesul de apă și aplicați crema de îngrijire. În această perioadă aveți nevoie de loțiuni mai grase sau “un unguent” care să refacă bariera hidrolipidică a pielii.

Mâinile afectate de eczemă (mâini uscate, crăpate, usturimi și mâncărimi). În acest caz este bine să vizitați medicul pentru a vă trata. Nu ignorați afecțiunea  pentru că aceasta se reactivează. Aplicați creme emoliente și hidratante din categoria dermato-cosmeticelor pentru mâini foarte des. Purtați mănuși din bumbac și evitați transpirația. De asemenea, evitați să folosiți gelurile de curățare uscată a mâinilor.  Ele distrug “ecosistemul normal al pielii” lăsând loc microorganismelor nocive să acționeze.

Deshidratarea feței. Temperatura scăzută descuamează (cojește) pielea și accentuează ridurile. La fel și buzele. Nu ieșiți fără să aplicați o cremă mai grasă cu factor de protecție minim 30, pentru că ultravioletele pot afecta chiar și pe frig.

Atenție la tratamentele cosmetice. Specialiștii sfătuiesc să nu folosiți gomaj, măști abrazive sau soluții tonice pe bază de alcool la nivelul feței pentru că acestea o fac mai susceptibilă la frig. Optați pentru măști intens hidratante, pentru demachiante cremă și săpunuri blânde. Acordați o grijă deosebită zonei din jurul ochilor. Pielea aici este sensibilă, iar lăcrimarea determinată de frig și vânt irită colțurile ochilor. Aplicați un strat generos de cremă cât mai emolientă. Pentru buze folosiți produse cât mai grase. Frigul extrem poate crește numărul episoadelor de herpes labial, de aceea este bine să discutați cu medicul în această privință.

Afecțiuni agravate de frig. Orice factor agresiv poate agrava manifestările afecțiunilor de piele. În cazul rozaceei, dermatologii recomandă să evitați pe cât se poate temperaturile extreme, protejați-vă fața cu un fular, aplicați creme emoliente pentru a reduce roșeața, apariția vaselor de sânge dilatate și a coșurilor. Evitați trecerile bruște de la frig la cald și invers.

Dermatita seboreica. În timpul rece, cojițele și roșeața devin evidente pe față, în zona sprâncenelor și frunții sau pe aripile nasului. În cazul acestei afecțiuni, vizitați medicul pentru a vă prescrie un tratament potrivit pentru că problema se poate agrava.

Psoriazisul. În perioada rece a anului leziunile se intensifică. În acest caz folosiți creme keratolitice și emoliente și aplicați cu sfințenie tratamentul prescris.

Pernio. Apare la nivelul extremităților, în special la mâini și la picioare. Pielea devine roșie-violacee, dureroasă, pruriginoasă, cu leziuni nodulare care pot forma vezicule în suprafața sau pot ulcera. În acest caz aveți nevoie de aplicarea unui tratament vasodilatator, care să îmbunătățească circulația locală. .

Căldura, un potențial dușman. Expunerea la căldură cauzează- eritema ab igne. Astfel, În cazul în care vă poziționați des foarte aproape de sursele de căldură, aceasta va duce la roșeață și hiperpigmentare pe zona expusă.

După sanatate.acasa.ro