Redactor: Irina Miron
Uneori, afecțiunile bolilor de dinți și ale gingiilor ar putea fi mai mult decât un semn că ai nevoie de o consultație la stomatolog. Cercetările au arătat că unele probleme ale cavității bucale ar putea fi un simptom sau o complicație a unor afecțiuni cronice precum diabetul sau bolile de inimă, scrie livescience.com, care prezintă câteva probleme de sănătate indicate de afecțiunile dinților și gingiilor.
Diabetul. Maladia afectează fluxul sângelui în vase, lucru care favorizează infectarea gingiilor, avertizează Centrul Medical al Universității de Stat din Ohio. De asemenea, nivelul ridicat al glucozei din gură contribuie la dezvoltarea bacteriilor. Aproximativ 73% dintre cazurile de diabet ar putea fi identificate de medicii stomatologi, pe baza numărului de dinți lipsă și a deschiderilor anormale dintre dinți și gingii, arată un studiu din 2011. Acuratețea diagnosticului ar putea crește până la 92% în cazul în care stomatologii iau în considerare și testele de sânge.
Bolile de inimă. Persoanele care suferă de parodontită au un risc cu 19% mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare, arată un studiu din 2003. Unii specialiști consideră că fenomenul apare din cauza inflamației produse în organism de această afecțiune, iar alții sunt de părere că bacteriile din gură ar putea ajunge în fluxul sangvin, lucru care contribuie la acumularea plăcii bacteriene în artere. Pe de altă parte, Asociația Americană pentru Inimă puncta anul trecut că nu există dovezi concluzive care să arate o legătură între bolile gingivale și cele de inimă. Organizația nota însă că ambele afecțiuni împărtășesc câțiva factori de risc, precum diabetul, vârsta înaintată sau fumatul.
Bolile respiratorii. Potrivit directorului departamentului de medicină dentară de la Spitalul Universitar Staten Island, bacteriile din gură pot ajunge și în plămâni, fapt care favorizează dezvoltarea bolilor respiratorii, cum ar fi pneumonia. Cele mai expuse pericolului sunt persoanele care suferă de afecțiuni ce le periclitează sistemul imunitar.
Artrita genunchiului. După o cercetare efectuată în 2012, experții au observat că din 36 de pacienți care sufereau de artrită la genunchi, cinci dintre aceștia prezentau bacterii gingivale în lichidul sinovial, găsit în articulații. În cazul altor doi participanți la studiu au găsit o potrivire genetică între bacteriile din acest fluid și cele din gură.
Probleme de sarcină și de naștere. Studiile au stabilit o legătură între parodontită și nașterea prematură, lucru care ar putea fi provocat de răspunsul sistemului imunitar la astfel de infecții. De asemenea, conform unui studiu australian, femeile care suferă de această afecțiune rămân însărcinate mai greu, spre deosebire de cele care nu au parodontită.
Articole relaționate:
Obiceiuri care ne distrug dinții