Maxim Călăraș, medic obstetrician-ginecolog

Se consideră, că fiecare femeie, cel puțin o dată în viață, a trăit experienţa unei menstruații dureroase. La unele, acest sindrom dolor e atât de exprimat încât poate genera incapacitatea de muncă. Cum se manifestă dismenoreea și ce trebuie să faci în momentul în care apare – răspunde la aceste și alte întrebări Maxim Călăraș, medic obstetrician-ginecolog.

Ce este dismenoreea primară și secundară?

Când vorbim despre dismenoreea primară se subînțelege o menstruație însoțită de durere în lipsa schimbărilor patologicce din partea organelor genitale. În cazul celei secundare, menstruațiile dureroase au ca substrat unele boli ginecologice preexistente, precum: miomul uterin, endometrioza, inflamațiile cronice, etc. Evident, că dismenoreea primară e caracteristică mai mult adolescentelor, pe când cea secundară – femeilor adulte.

Care sunt semnele dismenoreei?

Dismenoreea primară, ca regulă, apare peste 6-12 luni de la apariția menarhei (prima menstruație), în perioada în care apar primele cicluri însoțite de ovulație. Simptomele dismenoreei apar, de obicei, odată cu debutul menstruației, mai rar cu o zi înainte. Ea se caracterizează prin dureri contractile, surde, sfâșietoare, ce pot iradia în vezica urinară sau intestin. Suplimentar, pot apărea unele simptome vegetative precum greața, voma, cefalee, iritație etc.

De ce apare dismenoreea?

Deși până în prezent nu există o idee clară privind cauzele ce duc la apariția dismenoreei, totuși majoritatea cercetătorilor sugerează că de vină ar fi, în primul rând, dezechilibrul în metabolismul prostaglandinelor. Prostaglandinele sunt nişte compuşi chimici mediatori ai inflamaţiei. Ele sunt eliberate către momentul începerii menstruației, în rezultatul descompunerii și descuamării celulelor din  mucoasa uterină. În mod normal, rolul prostaglandinelor constă în minimalizarea cantității de sânge pierdute în timpul menstruației prin determinarea apariției contracțiilor uterine. În caz de acumulare a prostaglandinelor în concentrații sporite, o contracție poate dura minute întregi, ceea ce și generează durerea. Este clar că toate femeile care au menstruație trăiesc experiența unor contracții uterine, însă cantitatea de prostaglandine și pragul individual de durere duc la apariția diferitor grade de percepere a  acesteia în timpul menstruației. 

Cum să deosebim dismenoreea primară de cea secundară?

Dismenoreea secundară, după cum a fost menționat mai sus, are o origine diferită de cea primară – preexistența unei boli ginecologice. Este foarte important să se diferențieze aceste două situații, din motiv că tratamentul este principial diferit. Următoarele patru criterii vă vor ajuta la recunoașterea dismenoreei secundare și vă va determina să căutați ajutorul specialistului:

1. Durerile menstruale apar foarte devreme (la a II sau a III menstruație din viața adolescentei) – sugerează o anomalie de dezvoltare a organelor genitale.

2. Simptomele dismenoreei debutează la o vârstă de peste 25 ani.

3. Prezența unor afecțiuni ginecologice, precum infertilitatea (incapacitatea de a concepe o sarcină), menstruații abundente, sau sângerări uterine între menstruații, dispareunie (dureri în timpul contactului sexual).

4. Ineficiența sau efectul redus al tratamentului sindromului algic cu antiinflamatoare și sau contraceptive orale combinate.

Care sunt opțiunile de tratament?

Tratamentul dismenoreei va fi în strictă corespundere cu etiologia acesteia. Atenție, în cazul dismenoreei secundare, doar înlăturarea afecțiunii ginecologice preexistente va duce la dispariția durerilor menstruale. Spre deosebire de aceasta, o dismenoree primară este ușor menajată cu preparate antiinflamatoare nesteroidiene (și nu analgezice/spasmolitice) sau cu ajutorul contraceptivelor orale combinate. Antiinflamatoarele nesteroidiene sunt administrate cu 1-2 zile pînă la menstruație și continuă a fi administrate în zilele următoare cât persistă sindromul dolor. Acestea efectiv reduc concentrația de prostaglandine în uter. Prescrierea contraceptivelor orale combinate este țintită la deconectarea ovulațiilor, or doar un ciclu ovulatoriu este capabil să genereze acumularea în exces a prostaglandinelor responsabile pentru apariția simptomelor dismenoreei. Mai mult ca atât, contraceptivele orale, exercită și un efect curativ în cazul unor maladii ginecologice care determină apariția dismenoreei secundare.

Sfatului medicului. Consultația unui specialist obstetrician-ginecolog va stabili un diagnostic corect și prescrie un tratament în conformitate cu acesta. Ingerarea necontrolată a analgezicelor duce nu doar la cheltuieli financiare considerabile, dar și contribuie la tergiversarea depistării unei maladii ginecologice grave.