Autor: Irina Papuc

Doi tineri moldoveni au fost supuși unei operații transplant de ficat într-o clinică specializată din Praga. Aceștia s-au otrăvit după ce au consumat ciuperci. Ei au fost aduși la spital cu insuficiență hepatică, iar singura lor salvare era efectuarea unui transplant. Medicii cehi au reușit să le salveze viața printr-un  miracol, deoarece dispuneau de un singur ficat.

Intervenția a avut loc pe data de 27 septembrie în Clinica de transplantologie a Spitalului Ikem, din Praga. Cei doi tineri sunt căsătoriți. Bărbatul are 37 de ani, iar vârsta femeii nu se cunoaște. Se știe doar că locuiau în Praga legal.

Moldovenii s-au aventurat să culeagă ciuperci pe care nu le cunoșteau. Acestea s-au dovedit a fi extrem de toxice. În scurt timp aceștia au fost duși la spital, cu insuficiență hepatică. Singura lor șansă de supraviețuire era un transplant de ficat. Cea mai mare problemă era că doctorii dispuneau de o singură rezervă. Acesta însă s-a dovedit a fi compatibil pentru ambii pacienți.

„Aceasta este o premieră pentru doctorii cehi, deoarece până acum nu s-a mai reușit salvarea a doi adulți folosindu-se un singur ficat. Am discutat cu doctorii din această clinică și ei m-au asigurat că cei doi moldoveni se simt bine. Bărbatul se recuperează destul de repede, iar soția lui mai are niște maladii concomitente, dar viața ei este în afara oricărui pericol. Ei vor rămâne internați încă aproximativ două luni, după care vor trebui să revină în Moldova”, a precizat ambasadorul Republicii Cehe la Chișinău, Jaromir Kvapil. Ambasadorul ne-a spus că a discutat deja cu doctorii de aici pentru a se asigura că tinerii vor fi îngrijiți și vor beneficia de medicamente imunosupresive.

„Singura condiție este ca cei doi să revină în Praga o dată la trei luni pentru un consult. Autoritățile trebuie să-și asume cheltuielile de transport pentru ei. Medicii noștri le-au salvat viața și își doresc să fie siguri că vor fi îngrijiți corespunzător”, a mai menționat el.

Medicii de aici spun că nu cunosc deocamdată nimic despre acest caz, însă afirmă că vor depune toate eforturile pentru a-i asigura pe cei doi moldoveni cu medicamentele de care au nevoie. „Licitația pentru achiziția medicamentelor inumosupresive a avut loc, astfel că suntem asigurați cu acest tip de preparate. Ei vor beneficia gratuit de ele”, a declarat Spitalului Clinic Republican, Sergiu Popa.

 

Articole relaționate:

La București a fost realizat primul transplant de ficat unui copil din Republica Moldova 

Primul transplant de la donator cadaveric în premieră în Moldova, planificat în septembrie. Anual, 150 de persoane în moarte cerebrală ar fi putut deveni donatori 

Chirurgii moldoveni nu sunt pregătiți să facă operații de transplant pentru copii