Autor: Irina Papuc

Aerul din localurile unde se fumează, dar și în cele unde există spații speciale destinate fumătorilor este la fel de toxic. Calitatea aerului este chiar mai proastă în barurile și cafenele unde, în afară de țigări, se inhalează narghilea. Acestea sunt rezultatele primului studiu efectuat în Republica Moldova care vine să argumenteze cu cifre că Legea actuală privind controlul tutunului nu este eficientă, iar patronii, de fapt, mimează respectarea unui mod de viață sănătos.

Studiul a fost elaborat în lunile februarie și martie a acestui an, iar măsurările pentru determinarea calității aerului au fost efectuate în 25 de localuri de alimentaţie publică din municipiul Chişinău. În zece din aceste instituții se fumează liber, în alte zece sunt amenajate spaţii pentru nefumători, iar în altele cinci - fumatul este interzis.

În urma măsurărilor, care au avut loc timp de 30 de minute, pentru fiecare încăpere, fiind luat în considerare numărul tuturor țigărilor și narghilelelor care erau aprinse timp de 15 minute, s-au depistat cantități de pulbere care depășeau și de 13 de ori norma admisă de Organizația Mondială a Sănătății. Aceasta în pofida faptului că în toate localurile de alimentaţie publică, inclusiv cele care aveau amenajate zone pentru nefumători, existau sisteme de ventilare a aerului.

Cel mai nefavorabil indicator al calităţii aerului - periculos - este aerul din localurile unde se fumează liber. Concentraţia de pulbere în suspensie în aerul din aceste localuri este în medie de 475 de micrograme pe metru cub, ceea ce depăşeşte de 13 ori nivelul existent în localurile în care nu se fumează.

În cele zece localuri care aveau amenajate zone pentru fumători și nefumători, concentraţia de pulbere în suspensie PM2,5 ( particule solide sau picături de lichid, care se găsesc în fum şi în ceaţă, fiind de 2,5 micrometri în diametru şi mai mici) a constituit în medie 336 de micrograme per metru cub. Indicatorul depășește de nouă ori normele admise de OMS. În localurile unde se fuma și narghilea, concentraţia de pulbere în suspensie PM2,5, în medie, a fost puțin mai mare decât în localurile unde se fumau doar țigări.

Concentraţia de pulbere în suspensie s-a dovedit a fi foarte mare și în zonele pentru nefumători - 152 de micrograme pe metru cub, cantitate ce depăşeşte de patru ori nivelul de pulbere în suspensie înregistrat în localurile în care nu se fumează.

Doar în cele cinci localuri unde fumatul este interzis concentraţia de pulbere în suspensie a constituit 36 de micrograme pe metru cub, ceea ce depășește de mai puțin de două ori normele OMS privind calitatea aerului. 

Măsurările au fost efectuate cu un dispozitiv special de către medici igienişti din cadrul Centrului Naţional de Sănătate Publică, iar datele au fost transmise pentru prelucrare şi analiză către Institutului  Roswell Park Cancer,din SUA.

Studiul a fost publicat astăzi de către Ministerul Sănătății, în cadrul ședinței Consiliului Coordonator în controlul tutunului, prezidată de vicepremierul, Tatiana Potâng.

Republica Moldova a ratificat în 2012 Convenția Cadru pentru Controlul Tutunului, ceea ce înseamnă că este obligată să elaboreze măsuri de reducere semnificativă a consumului de produse din tutun prin elaborarea unor măsuri legale eficiente. Un proiect de lege privind modificarea legislației actuale a fost elaborat deja, însă prezentarea acestuia opiniei publice pentru dezbateri este tergiversată din cauza prevederilor dure pe care le conține.   

 

Articole relaționate:

Proiectul de lege privind controlul tutunului, blocat din nou la Ministerul Economiei. De această dată după implicarea Camerei americane de Comerț din Moldova

O nouă lege privind controlul tutunului, poticnită în drum spre Legislativ. Unii funcționari au dubii mari că legea va fi adoptată în acest an, pentru că ar exista înțelegeri de cartel 

Bătălie încinsă pentru afacerea cu tutunul. Un document ce prevede modificări la mai multe legi a fost respins