Autor: Irina Papuc

Spitalele municipale vor avea un motiv în plus să presteze servicii de calitate, astfel încât pacientul să rămână mulțumit. Astăzi, Direcția municipală de sănătate, nouă spitale din Capitală și Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (PAS) au semnat un parteneriat pentru Chișinău „Spitale mai aproape de oameni”. Acest lucru permite la modul practic evaluarea și compararea spitalelor, utilizând portalul spitale.md. Astfel, pacienții vor putea lăsa comentarii despre instituțiile medicale în care s-au tratat, să povestească cum au fost îngrijiți, dar și să participe la evaluarea celui mai bun spital.

Portalul spitale.md poate fi deja accesat. Cei care vor dori să dea o notă spitalului în care s-au tratat urmează să răspundă la mai multe întrebări în privința calității actului medical, atitudinea angajaților, dar și să ofere detalii despre curățenia din spital sau starea clădirilor.

Utilizatorii portalului vor putea, de asemenea, să lase comentarii, să povestească despre problemele cu care s-au confruntat și să semnaleze cazuri de mită.

Proiectul este susținut de Direcția municipală de sănătate, toate spitalele municipale care au semnat astăzi un acord de parteneriat cu Centrul PAS. Părțile se angajează, astfel, să asigure o comunicare eficientă pentru consumatorii de servicii de sănătate și să-i încurajeze în procesul de evaluare a spitalelor. Aceștia vor primi la externare o broșură informativă, unde va fi explicat cum poate o persoană participa la evaluarea instituțiilor medicale și cum poate influența clasamentul.

„Acest parteneriat se înscrie în strategia noastră de dezvoltare a sistemului municipal de sănătate. Suntem deschiși să susținem managerii spitalelor în soluționarea problemelor care vor fi identificate în urma evaluărilor”, a declarat șeful Direcției Sănătate de la Primărie, Mihai Moldovanu.

„Această platformă ne ajută să facem ratingul spitalelor din Moldova. Ne axăm pe indicatori obiectivi precum starea clădirilor, curăţenia spitalelor, pregătirea cadrelor medicale, dar şi indicatori subiectivi - dacă au fost tratați corespunzător sau dacă au primit din partea medicilor suficiente informații despre diagnostic“, a precizat Viorel Soltan, directorul PAS. Soltan afirmă că în viitorul apropriat lista instituțiilor medicale care vor participa la clasament va fi extinsă, astfel încât vor fi implicate atât instituțiile raionale, cât și cele de nivel terțiar.

Deși acceptă proiectul, directorii de spitale recunosc că mai au probleme pe care nu ar vrea să le afle publicul larg.

„Proiectul este unul ambițios și prevede transparență totală. Noi încă nu suntem gata să dezvăluim toate problemele pe care le avem. Vor fi scoase la iveală multe lacune, dar este timpul să o facem. Acum avem parte de consumatori de servicii medicale informați, care își știu drepturile”, a precizat directorul Spitalului Municipal „Sf. Arhanghel Mihail”, Mihai Ciobanu.

Unii manageri se bucură de faptul că mulți dintre pacienți sunt foarte bine informați, mai ales că au acces tot timpul conectați la internet. Acest lucru, crede Ludmila Bârcă, directoarea Spitalului municipal de boli infecțioase pentru copii, va ajuta spitalul să obțină un rating mai bun. Totodată, directorii își doresc ca rezultatele pe care le vor obține să fie luate în calcul și de către Compania Națională de Asigurări în Medicină, pentru a fi finanțați în funcție de performanțe.

Portalul spitale.md cuprinde acum 55 de instituții medicale de nivel raional, municipiu și republican, iar lista lor urmează să fie extinsă la 80. Deocamdată, doar cele din municipiul Chișinău vor folosi platforma pentru a identifica problemele cu care se confruntă și găsi ulterior soluții.