Autor: Sorina Bujarov

În Republica Moldova, incidența bolilor ochiului este în creștere. Potrivit statisticelor, anul trecut se înregistrau aproape 258 de cazuri la10 mii locuitori. Majoritatea afecţiunilor apar la femeile şi bărbaţii care depăşesc vârsta de 50 de ani. Specialiștii spun însă că probleme de vedere pot apărea și la persoanele mult mai tinere, chiar și la copii, cu toate că aceștia nu sunt predispuși la astfel de afecțiuni.

”În ultima perioadă tot mai multă lume se plânge de probleme la ochi. Vin cu dureri, roșeață la ochi sau spun că nu văd prea bine. În afară de bătrâni, cel mai frecvent se adresează părinții cu copii școlari și tinerii de până la 30 de ani”, spune Argentina Ursu, medic oftalmolog la Asociația Medical Teritorială nr.6 din Chișinău.

Medicul mai spune că majoritatea pacienților care se adresează la oftalmolog vin cu afecțiuni, precum miopia falsă (spasmul acomodativ), ochi obosiți (ostenopia oculară) și miopiile. În mare parte, aceste afecțiuni sunt cauzate de încărcătura vizuală.

”Afecțiunile oculare, apar în mare parte, din cauza supra-oboselii ochilor. Mulți stau toată ziua în fața monitorului fără să facă vreo pauză măcar, iar copii sunt încărcați cu școala, stau și la calculator mai mult decât este indicat, uneori și citesc pe întuneric. Toate acestea favorizează apariția problemelor de ochi”, explică Argentina Ursu.

Simptomele care indică problemele oculare sunt: ochii roşii, senzaţie de corp străin, durere, înţepături sau mancărimi la nivelul ochiului. De asemenea, hiperlăcrimare, senzaţie de ochi uscat, sensibilitate la lumină, vedere dublă sau alergii la nivelul pleoapelor pot fi semne ale unor afecțiuni ale ochilor. Astfel, un control periodic realizat de către medicul oftalmolog este absolut necesar tuturor persoanelor, spun medicii.

Conform datelor OMS aproape 80 al sută din afecţiunile oculare care ameninţă vederea pot fi evitate sau tratate.

”Pentru a evita problemele la ochi, este bine ca la fiecare oră petrecută în fața calculatorului, trebuie de luat o pauză de 15 minute pentru odihnă sau, mai bine, pentru gimnastică oculară. În cazul copiilor nu este recomandat să stea la calculator sau televizor mai mult de o oră pe zi, nu trebuie să citească la lumină slabă și  trebuie să își facă temele doar la masă lalumina lămpii”, susține oftalmologul Argentina Ursu.

Specialistul mai spune că un simplu test de verificare a vederii şi purtarea ochelarilor de corecţie ar putea restabili capacităţile vizuale la cele mai multe dintre persoanele afectate.

Astăzi este marcată ziua mondială a văzului. Scopul acesteia este de a concentra atenţia societății asupra problemelor de orbire şi deficienţelor de vedere şi de a promova măsurile corective de restabilire a vederii parţial pierdută.

 

Articole relaționate:

Cei mai mulți dintre moldoveni își cumpără ochelari de soare ieftini, fără protecție reală împotriva razelor ultraviolete și care pot provoca grave tulburări de vedere 

Au fost create lentilele telescopice. Cel care le poartă vede obiectul de 2,8 mai aproape decât în realitate 

Cercetătorii argentinieni au creat celule stem din grăsime, care ar putea rezolva problemele de vedere