Autor: Elena Cioina
Adoptarea unor reglementări noi care să reducă din consumul de tutun în Republica Moldova este o stringență socială. Acest lucru este determinat de faptul că efectele nocive ale fumatului și promovarea acestei industrii afectează nu doar sănătatea populației, dar și corup generația tânără care se ghidează de mitul că fumatul reprezintă o formă de etalare a statutului social, se arată în nota informativă a proiectului ce prevede mai multe modificări la legislația antitutun.
Experții spun că 70% dintre fumători sunt tentați să se apuce de acest viciu înainte de vârsta de 18 ani, iar 94% - înainte de a împlini 25.
Astfel, Guvernele care vor să-și protejeze generaţiile prezente şi cele viitoare de consecinţele fumatului şi ale expunerii la fumul de țigară asupra sănătăţii au aplicat legi în domeniul controlului tutunului cu scopul de a reduce considerabil utilizarea tutunului şi expunerea la fumul de țigară.
Noul proiect de lege antitutun are drept punct de reper Convenţia-cadru a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind controlul tutunului, ratificată de Republica Moldova în 2007.
Proiectul vine cu o paradigmă regulatorie nouă, complet diferită de cea actuală. Dacă legislația de acum are la bază considerații economice, care sprijină industria tutunului, noua paradigmă enunţă clar că scopul este protejarea sănătatea populaţiei de efectele fumatului şi expunerea la fum.
Prin acest mecanism se intenţionează punerea într-o schemă închegată a corelaţiilor dintre limitări, regularizări precise şi sancţiuni, care împreună să facă front comun împotriva fumatului şi intereselor industriei tutunului.
Documentul ţinteşte câteva dimensiuni îndreptate spre reducerea fumatului, respectiv micşorarea efectelor nocive ale acestei dependenţe, care acum sunt reglementate sumar sau lipsesc.
Proiectul vizează modificarea unui şir de acte legislative, din care cele mai substanţiale intervenţii se propun la:
- Legea cu privire la tutun şi la articolele din tutun (în varianta nouă se va numi Legea privind controlul tutunului)
- Legea cu privire la publicitate;
- Legea privind supravegherea de stat a sănătăţii publice;
- Legea cu privire la activitatea poliţiei şi statutul poliţistului;
- Legea cu privire la asigurarea obligatorie de asistenţă medicală;
- Codul contravenţional al Republicii Moldova
Modificările la aceste legi au menirea să acopere fisurile şi să înlăture lacunele existente în legislația antitutun.
Articole relaționate:
Cele mai drastice măsuri pe care le prevede viitoarea lege anti-fumat