Redactor: Sorina Bujarov

Clasa politică din Rusia, țara cu cei mai mulți fumători din lume, a acceptat legea antitutun. Documentul a intrat în vigoare la începutul lunii iunie, după ce a fost promulgată de președintele Vladimir Putin. Principalele argumente aduse de către autorități în favoarea legii, care interzice fumatul în spațiile și localurile, au  fost numărul prea mare de fumători, dar și faptul că Rusia este a doua cea mai mare piață a tutunului din lume.

„Nu este niciun secret, Rusia este prima țară din lume după numărul de fumători. 44 de milioane dintre cetățenii noștri depind de doza zilnică de nicotină. Este vorba de aproape o treime din țară, printre aceștia fiind și copii. De asemenea, noi suntem a doua cea mai mare piață a tutunului din lume, după China, iar această piață este împărțită între patru companii străine mari”, a declarat premierul rus Dmitri Medvedev, într-un mesaj adresat națiunii, cu câteva luni înainte ca documentul să ajungă pe masa Guvernului.

Oficialul de la Moscova mai spune că întreprinderile care dețin acum monopolul pe piața tutunului din Rusia au venit la începutul anilor 1990. Atunci, Guvernul rus nu a luat în calcul riscurile investițiilor străine de tutun pentru economia țării. Astfel, investind bani în publicitate, design și în producerea așa-numitor țigări pentru femei (light), companiile de tutun și-au dublat vânzările, în primul rând pe seama femeilor și, din păcate și a copiilor.

„Potrivit statisticilor, din 1992 și până în 2010, numărul femeilor fumătoare a crescut de trei ori. Astăzi, în zonele metropolitane fiecare a treia femeie fumează. De asemenea, s-a mărit și numărul adolescenților și tinerilor care au început să consume țigări”, a mai declarat Dmitri Medvedev.

Un alt aspect care i-a convins pe politicienii ruși să accepte legea antitabac este faptul că vârsta la care adolescenții încep să fumeze a scăzut de la 15 la 11, în ultimii 20 de ani. Astfel, două treimi dintre adolescenții ruși cu vârsta între 13 și 16 ani au fumat măcar o dată, iar fiecare al treilea tânăr este fumător permanent.

„Trebuie să oprim creșterea constantă a numărului de tineri fumători. Este amoral să le permitem în continuare companiilor de tutun să profite pe seama sănătății copiilor noștri și să-i facă consumatori de tutun. Copiii, în general, nu trebuie să respire fumul de țigară și nici să privească fumatul ca pe un lucru normal”, a mai adăugat Dmitri Medvedev.

Premierul rus a spus atunci că deși mulți s-au împotrivit legii antitutun, motivând că aceasta încalcă drepturile omului, în acest caz nu poate fi vorba despre discriminarea fumătorilor. Dimpotrivă, aproape 60 la sută dintre adulții și copii care nu fumează sunt supuși zilnic discriminării de către consumatorii de tutun.

„Aproximativ o treime dintre ruși sunt obligați să respire fum de tutun la locul de muncă. Este și cazul chelnerilor care lucrează în cafenele, baruri sau restaurante, pentru ei aceasta este aproape o obligație de serviciu”, a subliniat oficialul.

În opinia premierului rus, legea antitutun urmărește protejarea nefumătorilor și nudoar. Acesta a mai subliniat că documentul permite fumatul numai în locurile unde acesta nu afectează și nefumătorii.  

Restricțiile privind consumul de tutun în Federația Rusă au intrat în vigoare la începutul verii, iar președintele Vladimir Putin își exprima speranța că reglementările vor contribui la crearea unei forțe de muncă mai sănătoase. Cu toate acestea, în țara în care 4 din 10 oameni sunt fumători, legea încă se confruntă cu o rezistență foarte dură.