Autor: Irina Miron

Peste 28% din populația Moldovei a renunțat, anul trecut, la serviciile medicale primare din diverse motive, chiar dacă au simțit nevoia să consulte un doctor. Deși se adresează mai des la serviciile de asistență medicală primară, locuitorii din orașe au renunțat să meargă la medic în proporție de 31,2%, iar cei de la sate – de 26,6%, arată un studiu al Biroului Național de Statistică.

Cel mai des renunță la serviciile doctorilor de la Centrele medicilor de Familie moldovenii fără poliță medicală. Este vorba de 31%. Cei cu poliță nu se adresează în proporție de 28 la sută. 

Medicii explică în mod diferit situația. „În mod normal, persoanele asigurate beneficiază și de medicamente compensate pentru care trebuie să se adreseze lunar medicului ca să i se dea rețetă. De asta și se creează această diferență”, este de părere Liviu Petrov, directorul Centrului Medicilor de Familie din raionul Briceni.

Pentru Ludmila Cupcea, directorul Centrului Medicilor de Familie din raionului Cimișlia, diferența nu este decât una aparentă. „De regulă, o parte mai mare a populației este asigurată. La noi la Cimișlia, 65% dintre pacienți sunt asigurați, iar 35% nu. Asta și explică totul”, a spus Ludmila Cupcea.

Studiul BNS mai arată că dacă se îmbolnăvesc, mai mult de jumătate dintre moldoveni (64%) apelează la medicamente prescrise anterior de medic, peste 24% se tratează cu plante medicinale, iar 15% au considerat că pot trata boala și fără intervenția medicului.

Cercetarea mai arată că în comparație cu acum patru ani, numărul moldovenilor care renunță la serviciile medicale primare este în creștere. Este vorba în special de cei care își administrează tratament pe cont propriu, folosesc medicamente prescrise de medic altă dată sau preferă medicina netradițională.

Printre cauzele care îi determină pe moldoveni să renunțe la serviciile medicale primare, aproape 15% dintre respondenți au invocat lipsa banilor, peste 5% - serviciile de asistență medicală proaste, iar peste 2% - că drumul până la o instituție medicală este prea lung. Totuși, ca și acum patru ani, primele două motive rămân principala piedică a moldovenilor pentru a consulta un doctor.

Costul serviciilor medicale reprezintă o povară financiară semnificativă pentru persoanele cu venituri mici. În anul 2012, acest motiv a fost invocat de aproximativ 13% din respondenți, iar calitatea serviciilor medicale de către fiecare a zecea persoană. Din acest motiv fiecare a treia persoană a renunțat la serviciile medicale. Populația cu venituri mai mari a refuzat să se adreseze invocând servicii medicale proaste.

 

Articole relaționate:

Moldovenii din nordul țării și cei din Chișinău merg cel mai des la doctor, de șapte ori pe an. Mai rar consultă medicul oamenii de la Centru și Sud