Autor: Irina Papuc
Autoritățile din Republica Moldova se conduc după o lege prea învechită pentru a face față marilor corporații producătoare de țigări și a proteja sănătatea publică. Noul proiect al Legii antitutun scoate la iveală neregularitățile din actele publice și punctează care sunt cele mai importante modificări ce ar putea pune capăt lanțului deceselor și îmbolnăvirilor provocate de fumat.
Dacă vechea lege prevede doar reglementări vagi în privința protejării drepturilor celor care sunt implicați în recoltarea și producerea articolelor din tutun, atunci noul proiect de lege punctează clar cine poate participa la astfel de lucrări și care sunt interdicțiile. Astfel, documentul nou prevede că la recoltarea și producerea tutunului, de exemplu, nu pot participa femeile gravide și minorii. Totodată, aceștia vor avea dreptul la pensionare pentru limita de vârstă în condiții avantajoase.
Din cauza prevederilor prea permisive ale actualei Legi cu privire la tutun și articolele din tutun, nefumătorii au pierdut până acum lupta în fața dependenților de tutun. Documentul vechi prevede restricții privind fumatul în spațiile publice, însă totodată lasă loc de interpretări. Astfel, în lege se precizează că fumatul în spațiile publice închise și deschise este interzis, însă discotecile, barurile și restaurantele fac excepție. În aceste localuri urmau să fie amenajate spații pentru fumători și nefumători în așa fel încât fumul să nu pătrundă dintr-o zonă în alta, condiție nerespectată până acum de majoritatea patronilor.
Și la compartimentul publicitate legea veche este vagă și mai mult permite, decât interzice. Într-o țară în care peste jumătate dintre bărbați sunt fumători și cel puțin 20 la sută dintre femei, corporațiile își permit să facă publicitate din plin. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că legea permite publicitatea sub formă de imagine a logotipului și mărcii comerciale în rețelele de comerț. Chiar dacă acum este interzisă promovarea produselor din tutun la TV și radio, companiile producătoare pot participa și susține evenimente sociale și culturale.
Noul proiect de lege impune interzicerea oricărui tip de publicitate. Mai mult, pachetele de țigări vor fi produse după alt design. Acestea nu vor mai avea culori aprinse-aurii, roșu și nu vor fi însoțite de clasificări înșelătoare, precum lights, mild, slim, superslim, care creează senzație de inofensivitate. Totodată țigările nu vor mai avea miros și gust, de mentă sau fructe, ceea ce va fi o noutate absolută pentru Republica Moldova.
O componentă extrem de importantă este și pedepsirea agenților economici care încalcă legea. Noua Lege antitutun, aflată în dezbateri publice, conține prevederi foarte stricte și amenzi consistente pentru cei care nu o respectă.
Astfel, agentul economic care va importa și plasa pe piață produse din tutun neambalate și neetichetate conform legii se propune a fi amendat cu 2.000 de lei și privat de dreptul de a desfășura o anumită activitate de la șase luni până la un an. Aceeași amendă se prevede și pentru plasarea pe piață a produselor din tutun care conțin cantități de substanțe toxice peste limitele stabilite de lege.
Totodată, comercializarea produselor care creează impresie eronată referitor la caracteristicile, efectele asupra sănătății, pericolele și emisiile produselor din tutun, care sugerează că un produs din tutun este mai puțin dăunător sau că are efecte vitalizante, energizante, vindecătoare, de întinerire, naturale, organice sau alte efecte pozitive pentru sănătate sau sociale ori se referă la aroma, gustul sau prezența ori absența aromatizatorilor și/sau a altor aditivi se sancționează cu amendă de până la 2.000 de lei.
Amplasarea sau difuzarea publicității în favoarea produselor din tutun și promovarea lor se sancționează cu până la 2.000 de lei, cu privarea de dreptul de a desfășura o anumită activitate de la șase luni la un an și suspendarea irevocabilă a activității în cazul încălcării repetate a legislației pe parcursul a trei ani.
Legea anti-tutun se află în dezbateri publice și urmează să fie adoptată de Parlament. Programul național pentru controlul tutunului pentru anii 2012-2016 prevede că noua lege trebuie să fie adoptată până la sfârșitul acestui an. Ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, s-a declarat convins de faptul că acest termen va fi respectat.
Articole relaționate: