Autor: Irina Papuc
Pacienții din spitale vor fi hrăniți după un regim alimentar nou. Ministerul Sănătății a pregătit un document prin care a stabilit care va fi nivelul de calorii, lipide și glucide, în funcție de categoria de bolnavi. Totodată, în meniu au fost introduse și produse noi cum ar fi ouăle de prepeliță sau uleiul de măsline.
Ordinul, care a fost transmis instituțiilor medicale acum o săptămână, prevede gramaje stricte în funcție de categoria de bolnavi. Pentru copii, gravide, diabetici, cardiaci cantitățile de mâncare, calorii, glucide, lipide diferă. În document se specifică și ce fel de alimente sunt interzise acestora. Astfel, medicii vor ști că pentru copiii cu boli somatice nu li se permite pâine de grâu și amestecuri din produse lactate. Pentru diabetici, inclusiv copii, este exclusă pâinea, pastele făinoase, orezul sau gelatina. Aceasta însă nu înseamnă că pentru restul bolnavilor meniul este sărac. Documentul prevede că ei vor fi hrăniți cu carne de vită, pui, pește oceanic, lapte, unt nesărat, orez, ouă, mezeluri, fructe și legume proaspete. Directorii de spitale afirmă că bolnavii erau hrăniți și până acum cu acest fel de alimente, dar că documentele de care se conduceau erau de pe vremea Uniunii Sovietice.
„Până acum a existat un ordin vechi, de prin anul 1985, care prevedea normele de asigurare a pacienților cu produce alimentare. Nu era definitivat însă. Acum ne vom conduce după aceste norme. Și angajaților le va fi mai ușor. Avem obligația să respectăm gramajul, poate să le dăm bolnavilor puțin mai mult, însă nu mai puțin decât este prevăzut”, afirmă Victor Deatișin, directorul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” din Capitală.
Ștefan Gațcan, directorul Institutului Mamei și Copilului spune că noile norme de alimentare a pacienților vor costa bugetul instituției mai mult, însă faptul că va exista o claritate este foarte important. În plus, lista conține și alimente noi. „Până acum nu aveam posibilitatea să procurăm spre exemplu ouă de prepeliță și nici ulei de măsline. În listă de regăsesc și produse care nu conțin gluten și sunt foarte importante pentru bolnavii de fenilcetonurie. Probabil meniul unui pacient va costa mai mult, dar este un ordin care îl completează pe cel vechi”, susține Gațcan.
Noul document conține 55 de tipuri de alimente și șase de condimente. Toate trebuie să fie de calitate superioară și cu proprietăți dietetice. De unde vor fi luați bani pentru a ajusta meniurile însă nu este clar. În ordinul ministrului se precizează doar că o parte din resurse vor fi acoperite de către Compania Națională de Asigurări în Medicină. Anterior, managerii de spitale au recunoscut că nivelul de alimentație al pacienților este dezastruos și că trebuie îmbunătățit, iar cea mai bună soluție pentru asta ar fi externalizarea serviciului.
Articole relaționate: