Autor: Irina Papuc

Doi ginecologi-obstetricieni, moaşa-şefă şi şefa de studii la Catedra obstetrică şi ginecologie din cadrul Centrului Mamei şi Copilului vor compărea pe banca acuzaţilor. Aceștia sunt învinuiți de procurori că nu au resuscitat la timp un nou-născut, iar din această cauză micuțul a suferit o traumă cerebrală.

Potrivit procurorilor, cele patru persoane învinuite nu au monitorizat travaliul uneia dintre gravide, chiar dacă nașterea decurgea cu probleme. Procurorii oferă prea puține detalii, aceștia însă precizează că nou-născutul a suferit o asfixie obstetricală gravă, pentru că doctorii au efectuat resuscitarea lui prea târziu. Cazul a avut loc la Institutul Mamei și Copilului în anul 2011. Cu toate acestea, într-o concluzie a Centrului de Medicină Legală de la Chişinău, solicitată de procurori, se arată că nu există culpa medicilor în acest caz.

Procuratura Generală anunță că datele au fost trimise și la Institutul Naţional de Medicină  Legală din Bucureşti, care a apreciat că evoluţia travaliului nu a fost monitorizată corespunzător de către medici şi ar fi putut fi corectată prin efectuarea operaţiei cezariene.

Acțiunile de urmărire penală au fost finalizate, iar pe marginea acestui caz se va pronunța instanța de judecată.

Pentru comiterea unei astfel de infracţiuni, Codul Penal prevede o pedeapsă cu închisoare de până la trei ani cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la doi la cinci ani.

 

Articole relaționate:

A născut un copil mort la doar 35 de săptămâni de sarcină. O femeie din Telenești acuză medici de la Orhei că i-au lăsat bebelușul să moară 

Diana Berari, mămica care acuză medicii de la MedPark de malpraxis: „Nu mai cred în nimeni. Mihai Ciocanu mi-a promis de mai multe ori că va face o anchetă. Ei caută să iasă basma curată”  

Topul celor 10 specialități medicale în care se produc cele mai multe greșeli. Ginecologia și chirurgia, în fruntea clasamentului