Redactor: Irina Miron

A muncit mai bine de două decenii în sistemul medical din Moldova, iar acum șapte ani a ales să plece peste hotare. Larisa Ursu, fostă asistentă medicală la Strășeni, a absolvit cu mențiune Colegiul Național de Medicină și Farmacie din Chișinău și s-a dedicat meseriei sale, care este una cu tradiție în familia ei. Nu s-a gândit, însă, niciodată că își va lăsa serviciul și va lua calea pribegiei, așa cum au făcut-o mii de moldoveni. Astăzi, la cei 48 de ani ai săi, speră că se va întoarce într-o zi acasă și va putea munci din nou la ea în țară.

 „Nu am stat mult pe gânduri când a trebuit să hotărăsc ce să fac. Trebuia să facem ceva, salariul nu ne ajungea nici de trai și nici nu îndrăzneam să „visăm” la ceva mai mult. Copiii terminau școala, trebuie să avem grijă de viitorul lor. Nu știam la început pe cât timp merg, nu știam cum să procedez la serviciu, mi-am luat concediu de la lucru, dar pe urmă, după ce am lipsit mai mult de jumătate de an, m-am concediat. Știu că este foarte greu să te restabilești înapoi la lucru, în sistem”, povestește Larisa Ursu.

A plecat cu o viză turistică deschisă pe 10 zile, plătind pentru așa –zisul tur al Europei 4.000 de euro. Deși era stabilit că oamenii cu care a mers peste hotare o vor lăsa în Italia, femeia a fost pur și simplu abandonată într-un orășel din Germania. „Aveam frică de poliție, nu cunoșteam nimic în afară de câteva cuvinte în italiană. Noroc că am reușit să sun cunoștințele din Italia”, își amintește Larisa.

În prezent, s-a stabilit la Treviso, Italia. La început a lucrat la o fabrică de perii. A făcut economii pentru a-și putea întoarce datoriile. În cei șapte ani, nici copiii și nici soțul nu au vrut să vină cu ea. „Am schimbat în toți acești ani mai multe servicii, de la menaj la domiciliu la menaj în instituții și serviciu hotelier. Toate au fost ilegale. M-am legalizat acum trei ani datorită unei familii italiene, care m-au angajat să am grijă de mama lor paralizată. Le sunt profund recunocătoare pentru faptul că mi-au oferit înainte de toate siguranță. Desigur că tot aud în ultimul timp de la multe dintre colegele mele despre organizarea diferitor cursuri de perfecționare și că sistemul italian are nevoie de asistente medicale calificate. Dacă aș trece aceste cursuri și aș fi angajată într-o instituție medicală din Italia, ar însemna cu totul alt salariu, alte condiții de muncă. Și totuși, mă gândesc să mă întorc acasă...Am petrecut prea mulți ani departe de familia mea”...

Printre cei care au plecat la munci peste hotare în ultimii 20 de ani se numără alte mii de medici și asistenți medicali de la noi. Cei mai mulți nu muncesc în sistem, ci în domenii de joasă calificare.

Între timp, procesul de echivalare a diplomelor de studii este unul complex și depinde de sistemul de sănătate din țara respectivă, regulile și sistemele de licențiere. În plus, și revenirea în sistemul de sănătate din Moldova reprezintă un proces de perfecționare lung și complicat.

După medici-in.md

 

Articole relaționate:

Medicii moldoveni din lumea întreagă, îndemnați să revină în țară. „Cu fiecare lucrător medical acasă, Moldova e mai sănătoasă” 

Medicii de peste hotare vor putea accesa un site care va conține informații despre locurile vacante din sistemul de sănătate de la noi 

Moldova, sursă de cadre medicale pentru statele europene. Topul țărilor preferate de medicii moldoveni