Autor: Irina Papuc

Testele folosite în Republica Moldova pentru depistarea infecțiilor tuberculoase sunt depășite de timp și trebuie înlocuite cu altele moderne, susțin experții în sănătate. Pe lângă faptul că este imprecis, testul la tuberculină, numit și testul Mantoux poate arăta o reacție pozitivă, fără ca pacientul să fie cu adevărat infectat și, în consecință, să fie tratat de o boală de care în realitate nu suferă.

Singura metodă viabilă acum în Republica Moldova de a detecta dacă un copil este infectat cu tuberculoză sau a dezvoltat tuberculoză activă este testul cutanat Mantoux, maturii fiind investigați cu ajutorul aparatelor roentgen. De obicei, testul se face pentru copiii care provin din grupurile de risc.

Experții în sănătate afirmă că statele dezvoltate au renunțat de mai mulți ani la tuberculină, înlocuind-o cu testul de eliberare de interferon gamma (engleză – Interferon-Gamma Release Assays - IRGA). Acesta nu numai că este mai rapid, dar și exclude erorile.

„Copiii imunizați anterior împotriva tuberculozei pot avea o reacție fals-pozitivă la acest test. Aceasta înseamnă că în realitate el nu este infectat, imunitatea după vaccin se menține chiar și cinci ani, însă testul prezintă eronat existența infecției. Testul poate fi pozitiv și în cazul în care copilul are ascaridioză sau infecții cu stafilococ. În plus, tuberculina constată infecția tuberculoasă, nu și maladia”, precizează Valeriu Crudu, expert în cadrul Centrului de Politici și Analize în Sănătate (PAS). Expertul afirmă că astfel copiii ar putea fi tratați de tuberculoză fără să sufere în realitate de această infecție.

„Nimeni nu poate afirma cu precizie că astfel de cazuri au existat și câte anume. Totuși, probabilitatea este destul de ridicată, deoarece nu orice specialist poate face diferența dintre un diagnostic corect și un rezultat „pozitiv”, influențat de vaccin sau alte infecții”, precizează Crudu.

Și alți specialiști sunt de părere că Republica Moldova ar trebui să treacă la testul de eliberare de interferon gamma.

„Acesta este un test rapid, care permite cunoaștere rezultatelor în 24 de ore. Această metodă permite depistarea infecției tuberculoase în organism. În plus specificitatea este de 98 de procente, în timp ce la tuberculină este de până la 70 la sută. Este folosit pe larg în Statele Unite și Germania. Ei însă le utilizează combinat. Și Rusia a adoptat un document care prevede trecerea treptată la un alt tip de test”, explică Valentina Vilc, asistent universitar la catedra de Pneumoftiziologie, din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.

Deși este un test mai precis, testul IRGA costă mai mult, spun specialiștii, în timp ce tuberculina este destul de accesibilă și este varianta perfectă pentru bugetul Republicii Moldova.

Medicii practicieni infirmă faptul că unii micuți pot fi tratați cu izoniazidă în urma unei reacții fals-pozitive.

„Suntem medici și avem cunoștințe în domeniu. Nu s-a întâmplat niciodată să administrăm tratamentul unui copil fără ca infecția să persiste. Noi putem diferenția o infecția clară și de una post-vaccinală”, ne asigură Constantin Iavorschi, vicedirectorul Institutului de Ftiziopulomunologie.

Responsabilii de la Centrul Național de Sănătate Publică nu au răspuns când ar putea renunța la tuberculină în favoarea unor teste mai noi și mai precise.

 

Articole relaționate:

Țările l