Redactor: Irina Papuc

Prezența unei mici molecule în sângele unei persoane este strâns asociată cu riscul ca aceasta să dezvolte, cu ani de zile mai târziu, diabet de tip 2. În cadrul a două studii desfășurate concomitent s-a demonstrat că persoanele care au nivelul ridicat de acid 2-aminoapidic, prezentau un risc de două ori mai mare de a dezvolta boala în următorii ani. Acest risc era unul independent de alți factori de risc deja cunoscuți, precum inactivitatea fizică, surplusul de greutate sau alimentația incorectă.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii americani au analizat câteva sute de persoane, pe care le-au monitorizat timp de 12 ani, în cadrul a două studii, american și suedez. Persoanele care aveau niveluri mai ridicate de acid 2-aminoadipic (2-AAA) prezentau un risc de patru ori mai mare de a dezvolta un diabet în anii următori, acesta fiind absolut independent de factorii deja bine-cunoscuți, precum este sedentarismul, alimentația nesănătoasă surplusul de greutate sau glicemia crescută odată cu vârsta.

„Acest studiu, unul foarte solid, este pasionant, deoarece dezvăluie că riscul de a dezvolta diabet de tip 2 poate fi descoperit cu ani înainte, plecând de la un marker biologic sangvin total nou”, subliniază Bruno Verge, șef al serviciului de diabetologie de la Spitalul de Copii din Dijon, citat de Le Nouvel Observateur și preluat de Agerpres..

Depistarea diabetului de tip 2 începând de la vârsta de 45 de ani devine o miză foarte importantă pentru toate societățile occidentale, care încearcă să evite cât mai mult complicațiile uneori foarte grave ale bolii, aceasta constituind deja una dintre cauzele majore ale cecității, infarctului miocradic, insuficienței renale în fază terminală și amputărilor.

Numai în Franța, diabetul de tip 2 afectează aproape 3 milioane de persoane. Cel mai grav este că peste 500.000 de persoane ar putea suferi de această boală fără să știe acest lucru. Pentru a putea anticipa maladia, markerii de risc clasici rămân antecedentele de familie, tendința de a pierde rapid din greutate și o glicemie pe nemâncate mai mare de 1 g/l.

Dosajul sangvin pentru 2-AAA, un produs de degradare a aminoacidului lizina, se face în prezent cu ajutorul unui spectrometru de masă ultrasensibil. Cu ajutorul unei metode mai accesibile, este posibil ca într-o zi diabetul, o boală a cărei evoluție asimptomatică și nedureroasă, să poată fi depistată mult mai devreme la persoanele cu risc de a o dezvolta.

 

Articole relaționate:

Obezitatea creează probleme de auz

Două chimicale din ambalajele alimentare cresc riscul de obezitate şi diabet la copii 

Oamenii cu psoriazis se pot îmbolnăvi mai ușor de diabet și sunt mai predispuși atacurilor de cord