Dumitru Muntean, medic-stomatolog

Problemele dentare încep odată cu apariţia cariilor şi dacă acestea nu sunt tratate, în timp duc la o serie de complicaţii ce se pot termina cu extracţia dintelui. Din aceste considerente doctorul Dumitru Muntean recomandă tuturor să nu amâne vizitele la stomatolog şi să rezolve problemele dentare din start.

Cum apare caria dentară?

Caria poate apărea pe orice suprafaţă a dintelui unde sunt condiţii pentru dezvoltarea plăcii bacteriene. Cele mai expuse sunt şanţurile de pe suprafaţa molarilor şi premolarilor, precum şi suprafeţele interdentare. Placa este o comunitate de bacterii bine organizată care îşi are propriul metabolism. Rolul lor este să transforme glucoza în acid, scăzând astfel nivelul Ph-ul, ceea ce în timp, duce la deminerealizarea smalţului.

Saliva este cea care vine să neutralizeze Ph-ul acid şi să compenseze lipsa de minerale prin procesul de remineralizare. Dacă demineralizarea este mai intensă decât remineralizarea, atunci apare leziunea carioasă. Nu putem vedea ce se petrece în placa bacteriană, dar ştim când s-a produs o leziune carioasă ("punctul negru"), deci putem spune că majoritatea medicilor stomatologi operează cu reflexia procesului carios, adică cu ceea ce se vede.

Cum tratam corect caria dentară?

1. Când se ajunge la înlăturarea cariei dentare, nu e totul “alb sau negru”, aşa că este nevoie de o metodă obiectivă pentru orientare. În ajutor ne vine Caries Marker-ul, care colorează leziunea carioasă şi se spală de pe zonele sănătoase. Astfel, suntem siguri că înlăturăm caria în totalitate şi nu lasăm zone care să progreseze mai departe.

2. Lipsa de ţesut dentar se completează cu diverse materiale, cele mai populare fiind compozitele fotopolimerizabile. Este foarte important ca atunci când se lucrează cu ele suprafaţa dentară să fie uscată, deoarece contactul cu saliva sau apa scade dramatic calitatea plombei. Din acest motiv este necesară izolarea dintelui cu digă (o folie verde din latex).

3. Trebuie atrasă o deosebita atenţie la forma suprafeţei afectate, care trebuie modelată astfel încât obturaţia să repete relieful pe care l-a avut dintele iniţial şi să coincidă după culoare pentru a fi atât estetică, dar şi funcţională. 

4. Şi nu în ultimul rând, pacientul trebuie să înţeleagă de ce a apărut această carie şi ce trebuie să facă așa încât să nu se mai repete, pentru ca nu poţi să vindeci o boală fără să-I verifici cauzele. 

Sfatul medicului: Optaţi pentru tratamentul cariei dentare sub digă, cu utilizarea Caries Marker-ului pentru a vă putea bucura ani buni de rezultatul estetic şi funcţional a muncii medicului.