Autor: Irina Papuc
Cancerul de col uterin ar putea fi identificat în Republica Moldova printr-o metodă nouă. Aceasta se diferențiază de cele deja existente prin faptul că se face în mediu lichid, asigurând astfel un procent mai mare de exactitate. Deși oferă rezultate clare cu o șansă redusă de eroare, o investigație de acest fel este destul de costisitoare.
Depistarea cancerului de col de uterin se face în Republica Moldova în mod convențional – pe lamelă. Un laborator privat din Chișinău propune însă citologia în mediul lichid, prezentând-o drept una dintre cele mai inovative, sigure și precise metode. Aceasta se diferențiază de metoda clasică prin recoltarea celulelor pe o perie specială foarte fină și plasarea ei într-un lichid special de conservare.
În cazul în care fiola este ținută la temperaturi scăzute, între 2 și 8 grade Celsius, atunci testul poate fi păstrat timp de șase luni. Deocamdată, tehnologia pentru efectuarea testelor în mediul lichid este disponibilă într-un singur laborator privat din Chișinău. Acolo, această investigație poate fi obținută contra costului de 240 de lei.
Doctorii ginecologi afirmă că metoda în mediul lichid are un avantaj foarte mare. „Prin testul tradițional pe care îl facem acum noi nu putem depista virusul papiloma uman, în timp ce virusul poate fi depistat prin metoda lichidă, fără a mai face o extracție adăugătoare”, explică Diana Victor, medic ginecolog la Policlinica Institutului Oncologic. Ea crede însă că cele două metode nu se deosebesc esențial, iar nivelul de sensibilitate este aproape același. Avantajul testului pe lamelă, precizează medicul, este faptul că este foarte accesibil - 40 de lei, în comparație cu cel în mediul lichid – 240 de lei. În plus, investigația este inclusă în programul unic al asigurării obligatorii de asistență medicală.
Screeningul cancerului de col uterin prin citologie lichidă este efectuat deja de mai mulți ani în majoritatea statelor europene, precum și în Statele Unite.
În Republica Moldova în fiecare zi o femeie află că are cancer de col uterin, iar la fiecare două zile o femeie decedează din cauza acestei maladii.
Articole relaționate:
Dieta şi exerciţiile fizice ar putea diminua riscul de cancer uterin