Redactor: Irina Papuc
Accidentele vasculare cerebrale nu mai sunt asociate cu îmbătrânirea, așa cum s-a crezut mulți ani de-a rândul, ci devine o amenințare tot mai frecventă pentru persoanele tinere și adulte. Potrivit unui studiu de anvergură, numărul lor sunt în creștere în rândul tinerilor din întreaga lume, însă diferențele dintre țările bogate și cele sărace sunt uimitoare.
În ultimii 20 de ani, numărul accidentelor vasculare cerebrale care afectează persoanele cu vârsta cuprinsă între 20 și 64 de ani a crescut cu un sfert, de la 25 la 31 la sută la nivel mondial. Pentru prima dată, cercetătorii englezi au studiat și numărul accidentelor vasculare cerebrale în rândul copiilor și tinerilor în vârstă de 20 de ani și mai mult.
Aceștia au descoperit că în fiecare an mai mult de 83.000 de oameni din această grupă de vârstă sunt afectate de un accident vascular cerebral. Potrivit lor, dacă această tendință va continua, atunci în următorii 15 ani nivelul de dizabilitate, îmbolnăvire și moarte prematură cauzate de accidentele vasculare cerebrale se va dubla la nivel mondial.
Rezultatele relevă mari diferențe dintre statele cu venituri mari, medii și mici. Astfel, în statele sărace rata mortalității din cauza accidentelor cerebrale este mult mai mare decât în cele cu venituri mari. Astfel, între 1990 și 2010 , numărul accidentelor vasculare cerebrale în țările sărace au fost asociate cu invaliditate și boală cu 46 la sută mai mult decât în țările bogate și cu 42 la sută mai multe decese decât în statele dezvoltate. În același timp, în statele cu venituri mai mari numărul accidentelor vasculare cerebrale a scăzut cu 12% în cele două decenii. Astfel, șansele de a supraviețui după un ictus a unui britanic, francez sau german sunt mult mai mari, în comparație cu alte state. Cercetarea se bazează pe datele acumulate din 50 de țări pe parcursul ultimilor trei ani.
„Raportul relevă o diferență șocantă între bogați și săraci. Numărul deceselor din cauza accidentelor vasculare cerebrale sunt de până la zece ori mai multe în țările cu venituri mici ", afirmă Jon Barrick, directorul executiv al Asociației Accidentului vascular cerebral din Marea Britanie. „Pentru a reduce acest decalaj dintre inegalitatea în șansele de sănătate și viață sunt necesare mai multe investiții în prevenirea și cercetarea accidentelor vasculare cerebrale", este de părere Barrick.
Constatările studiului au fost publicate în ultimul număr al revistei medicale britanice The Lancet .
Articole relaționate:
Insomnia creşte riscul de accident vascular cerebral
STUDIU // Mersul pe jos reduce riscul accidentelor vasculare cerebrale la femei