Redactor: Irina Papuc
Speranțele de vindecare totală a persoanelor care trăiesc cu HIV au fost spulberate, după ce cercetătorii americani au descoperit un „rezervor” de viruși inactivi în corpul bolnavilor de până la 60 de ori mai mare decât se credea anterior. În cazul în care tratamentul antiretroviral este întrerupt aceștia se activează din nou.
Deși tratamentele moderne s-au dovedit a fi extrem de eficiente în controlul virusului, care să permită pacienților seropozitivi să trăiască o viață lungă și completă, acesta nu are capacitatea de a ucide HIV-ul în totalitate. Virusul rămâne în organism și constituie o mare amenințare, deoarece poate deveni activ din nou, în cazul în care un pacient încetează să mai ia medicamente antiretrovirale, transmite The Independent.
La pacienții HIV-pozitivi virusul țintește celulele sistemului imunitar T și devine astfel integrat în genele celulei, ceea ce face ca aceasta să reproducă virusul. Medicamente antiretrovirale acționează asupra acestor forme active ale virusului, dar în unele celule acesta rămâne inactiv. Acesta și este tipul de virus despre care cercetătorii cred acum că este mult mai numeros, decât se credea anterior. Din păcate, aceștia nu au stabilit nicio modalitate de a eradica virusul inactiv.
Acestea sunt rezultatele unui studiu, publicat în revista Cell, de către specialiștii de la Institutul Medical Howard Hughes, din Maryland. Aceștia confirmă că rezultatele sunt descurajatoare, însă susțin că statele trebuie să-și consolideze eforturile pentru a se asigura că persoane HIV-pozitive vor fi asigurate în volum deplin cu tratamentul de care au nevoie.
„Datele arată că există mai mulți proviruși de care trebuie să ne facem griji, decât am crezut”, a declarat Robert Siliciano , specialist de la Universitatea Johns Hopkins, care a fost și coordonatorul studiului. El precizează că nu trebuie să rămânem fără speranță și că trebuie să ne concentrăm mai mult pe problemă.
Lisa Power, director de politici de la Terrence Higgins Trust , organizație de caritate în problema HIV/SIDA din Marea Britanie a declarat că oricine trăiește în prezent cu HIV nu trebuie să-și facă faceți griji, ci să continue tratamentul, ca de obicei.
„Ceea ce trebuie să învățăm de aici este că prevenirea nu este doar mai eficientă decât vindecarea, este singura opțiune viabilă pentru viitorul previzibil. Este demoralizant, dar trebuie să facem tot ce putem acolo unde se poate și să încurajăm oamenii să poarte prezervative și să evite orice posibilități de infectare”, a mai declarat aceasta.
La nivel global, numărul de infectare cu HIV a scăzut cu o treime din 2001 , datorită noilor tratamente , creșterea gradului de conștientizare și un acces mai bun la asistență medicală în curs de dezvoltare. În Marea Britanie, în schimb, statisticile arată că numărul seropozitivilor a început să crească din nou, în special în rândul bărbaților care fac sex cu bărbați. În 2012, în rândul acestui grup au fost diagnosticate peste 3.200 de persoane.
Articole relaționate:
O nouă formă de HIV a fost descoperită în Rusia
Tratamentul timpuriu al infecției HIV ar putea salva milioane de vieți
Victorie în lumea medicală: 2 pacienți infecați cu HIV în Statele Unite, s-au vindecat