Autor: Irina Papuc
Vor avea dreptul să constate încălcări și să emită sancțiuni. Noua Lege antitutun le asigură instituțiilor statului mai multe drepturi în controlul și constatarea neregulilor pe care le admit firmele și companiile care nu vor respecta regulile de vânzare a produselor din tutun sau care vor admite fumatul în spațiile publice, inclusiv restaurante, instituții de stat și locuri de muncă.
Războiul contra agenților economici, care nu au limite atunci când este vorba despre veniturile asigurate din produsele de tutun, este pierdut de fiecare dată de autoritățile publice. Motivul este legislația controversată din domeniu. Prevederile acesteia sunt vagi, dar și neechilibrate.
Astfel, potrivit Legii privind controlul de stat asupra activității de întreprinzător autoritatea publică are dreptul să efectueze un control nu mai des decât o dată pe an, iar controalele inopinate nu se admit. În plus, autoritatea nu are dreptul să emită amenzi, ci doar să elibereze prescripții prin care recomandă agentului economic că înlăture neconformitățile într-un termen deloc presant – o lună.
Potrivit expertului în sănătate Ghenadie Țurcanu acum se fumează oriunde, oricât de mult se dorește, iar agenții economici încalcă legea nestingherit, din cauza faptului că legea este prea blândă și chiar inexactă. În rezultat, fiecare face ce dorește, fără ca să se intervină în vreun fel.
„Poliția nu are timp să meargă prin instituții să se asigure dacă în spațiile publice se fumează sau nu. În mod normal de acest lucru trebuie să se ocupe Centrul Național de Sănătate publică care deține drepturi de constatare a ilegalităților. Acum, nimeni nu face acest lucru. De aceea, este important să avem o lege nouă, care să prevadă responsabilități clare pentru fiecare structură de stat – Ministerul Sănătății, Centrul de Sănătate Publică sau Ministerul de Interne”, precizează expertul.
Proiectul Legii antitutun, supus dezbaterilor publice, elimină toate aceste inexactități printr-o abordare bine determinată. Astfel, documentul asigură Centrului Național de Sănătate Publică o serie de drepturi pe care instituția nu le avea până acum, iar cea mai importantă dintre ele este posibilitatea de a constata încălcări și a aplica sancțiuni.
Astfel, inspectorii Centrului Național de Sănătate Publică vor putea verifica corectitudinea rapoartelor prezentate de agenții economici care produc, importă, depozitează și comercializează produse din tutun, să verifice afişarea simbolurilor ce interzic fumatul şi să aplice sancţiuni, să verifice dacă sunt utilizate accesoriile pentru fumat (scrumiere, brichete) în scopul promovării directe sau indirecte a produselor din tutun, dacă se fumează în spaţiile publice închise şi semiînchise, precum și la locurile de muncă.
Totodată, Centrul va putea înainta propuneri Camerei de Licenţiere privind retragerea licenţei pentru importul, fabricarea şi comercializarea angro a produselor din tutun a unui agent economic pentru încălcări grave.
Articole relaționate:
Și Guvernul te îndeamnă să nu fumezi
State europene care s-au transformat în scrumiere mondiale. Moldova se află printre ele