Redactor: Sorina Bujarov
Investigațiile medicale sunt menite să dezvăluie cauzele unei probleme de sănătate. Există, însă, și situații când atât pacienții, cât și medicii trebuie să știe că unele medicamente sau teste nu sunt recomandate din diverse motive.
Nu faceți radiografia, dacă aveți dureri ușoare de spate, mai devreme de șase săptămâni sau când este prezent stegulețul roșu. Stegulețele roșii arată deficitele neurologice severe ori progresive sau atunci când la baza durerilor de spate poate fi osteomielita (o infecţie de os sau măduva osoasă). Potrivit specialiștilor de la American Academy of Family Physicians, radiografia coloanei mai devreme de șase săptămâni nu ar îmbunătăți rezultatele, însă ar crește cheltuielile. Statisticile arată că durerea de spate este al cincilea în topul celor mai frecvente motive a vizitelor la medic.
Nu prescrieți antibiotice în cazul sinuzitelor ușoare sau moderate, cu excepția cazurilor când simptomele durează mai mult de șapte zile sau atunci când starea de sănătatea se agravează după o îmbunătățire clinică
Simptomele trebuie să includă sensibilitatea nazală, facială ori dentară la atingere. Deoarece sinuzita este o infecție virală, aceasta se tratează de la sine. În ciuda recomandărilor de a evita prescrierea antibioticelor în cazul acestor infecții, aproape 80 la sută dintre medici prescriu aceste preparate atunci când pacientul se adresează cu sinuzite acute. Anual se efectuează aproape 16 milioane de vizite la medic din cauza acestei infecții virale, iar costurile de îngrijire a sănătății se rezumă la 5,8 miliarde de dolari.
Nu folosiți Dual Energy Xray Abbsortiometry ( DEXA ) screening în tratamentul osteoporozei la femeile cu vârsta mai mică de 65 de ani și în cazul bărbaților mai tineri de 70 de ani care nu prezintă niciun risc. Utilizarea DEXA nu este eficientă în cazul pacienților tineri cu risc scăzut, însă este foarte eficient în cazul pacienților cu vârstă înaintată.
Nu faceți electrocardiograma în fiecare an( ECG ) și nici screening dacă nu prezentați niciun fel de risc sau simptome. Specialiștii susțin că există puține dovezi care să demonstreze că detectarea stenozei arterei coronare la pacienții asimptomatici, care prezintă un risc redus de a face boala coronariană, nu îmbunătățește starea de sănătate. Falsul test, care arată rezultate pozitive în cazul acestei boli, poate face mai rău în urma unei proceduri invazive sau a unui tratament fără diagnostic. Potrivit specialiștilor, screeningul de rutină elimină alte potențiale beneficii.
Nu faceți testul Papanicolau dacă aveți mai puțin de 21 de ani sau ați efectuat o histerectomie. În cazul adolescenților se observă un regres spontan în ceea ce ține de cancerul de col uterin, susțin specialiștii. Potrivit acestora, testul Papanicolau poate duce la anxietate inutilă, teste fără rost și costuri suplimentare pentru acest grup de vârstă.
Articole relaționate:
Cinci lucruri pe care ar trebui să le cunoască medicii de la urgență și pacienții