Andrei Mecineanu, Coordonator Programe Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate
Atât autorii proiectului, cât și întreaga comisie parlamentară de profil, prin conținutul amendamentelor incluse în document pentru lectura a doua, mențin, de fapt, obligativitatea calității de membru al Colegiului Medicilor. O fac, însă, „pe ușa din spate”, recurgând la tertipuri care au menirea de a induce în eroare medicii.
În proiect se menționează că s-a exclus obligativitatea, iar obținerea calității de membru va fi posibilă doar în baza cererii depuse, deci, prin exprimarea liberă a consimțământului. În realitate, în baza prevederilor art. 27 din proiect, la intrarea în vigoare a legii toții doctorii din Republica Moldova, indiferent dacă activează într-o instituție publică sau privată, vor deveni obligatoriu membri ai Colegiului Medicilor. Mai mult, vor participa în mod obligatoriu și la crearea Corpului profesional teritorial, care reprezintă o structură a Colegiului.
Din punctul meu de vedere, nu este corect ca un proiect de lege, care deja ridică multe semne de întrebare, să conțină prevederi ascunse și ambigue pe care le cunosc doar autorii, cu scopul de a fi votat .
Excluderea obligativității în forma în care este propusă pentru lectura a doua reprezintă o momeală a autorilor pentru Legislativ pentru a fi votată, deoarece numai cei care urmează să obțină diploma de medic vor fi absolviți de această obligativitate.