Autor: Irina Papuc

Deputații au adoptat astăzi în a doua lectură Legea privind Colegiul Medicilor. Aceștia afirmă că au modificat articolul din document, care spune că în momentul intrării în vigoare, toți doctorii devin automat membri ai acestei structuri. Unii legislatori care s-au abținut să susțină documentul afirmă că acesta este acum mai confuz decât atunci când a fost prezentat pentru prima lectură.

Documentul a fost adopta în cea de-a doua lectură cu 55 de voturi pro. Deputatul Gheorghe Brega afirmă că articolul 27 din lege a fost completat în așa fel încât obligativitatea calității de membru să fie exclusă.

„Aseară, documentul a fost modificat. La articolul 27 a fost adăugată sintagma „în baza cererii depuse”. Astfel, va deveni membru numai cel care va depune o cerere”, a spus deputatul.

De cealaltă parte, Oxana Domenti, care este și membră a Comisiei sănătate, protecție socială și familie, afirmă că proiectul este și mai confuz decât la început. „Nu înțeleg de ce este nevoie de a adopta o lege pentru crearea unei organizații non-guvernamentale”.

Legea Colegiului Medicilor prevede că membrii acestei instituții vor participa la elaborarea și avizarea documentelor ce țin de formarea profesională a viitorilor medici, la evaluarea nivelului de calificare a doctorilor, precum și la evaluarea instituțiilor medicale. Totodată, Colegiul va fi singura instituție care va examina plângerile din sistemul de sănătate, pentru cazuri de încălcare a eticii profesionale sau de malpraxis. În plus, conducerea Colegiului va putea aplica sancțiuni disciplinare.

 

Citește la aceeași temă:

Proiect de lege camuflat. Toți doctorii care activează acum în Moldova ar putea deveni automat membri ai Colegiului Medicilor, fără să știe despre acest lucru 

Andrei Mecineanu: „Proiectul legii Colegiului Medicilor din Republica Moldova – momeală pentru Legislativ” 

UPDATE: Proiectul de lege privind crearea Colegiului Medicilor a fost votat în prima lectură