Redactor: Irina Miron
Portugalia a implementat legislația prin care se interzice parțial fumatul în localurile de alimentație publică acum cinci ani. Aceasta însă nu s-a dovedit a fi una eficientă.
Experții au măsurat nivelul de poluare cu pulberile în suspensie PM2,5 și concentrația de nicotină din urina angajaților restaurantelor din Lisabon și au constatat că nivelul mediu de concentrație a PM2,5 în zonele special amenajate pentru fumători a fost de opt ori mai mare decât cel înregistrat în localurile în care nu se fumează sau în aer liber și a constituit 253 µg/m³, arată studiul „Expunerea profesională la fumul ambiental de țigară”. De cealaltă parte, în zonele destinate nefumătorilor, concentrația medie de PM2,5 a constituit 88 µg/m³, fiind de trei ori mai mare decât în localurile în care nu se fumează. Și nivelul de nicotină din urina angajaților care nu fumează și muncesc în zonele pentru nefumători din restaurante a fost semnificativ de mare, demonstrându-se astfel expunerea nocivă a angajaților la fumul de tutun ambiental.
În concluzie, s-a dovedit că utilizarea sistemelor de ventilație nu a redus nivelul de poluare a aerului. Rezultatele studiului au demonstrat că legislația care interizce parțial fumatul în spațiile publice închise nu protejează nici sănătatea anagajaților și nici pe cea clienților localurilor în care sunt amenajate zone pentru fumători și nefumători, chiar dacă acestea sunt asigurate cu sisteme de ventilație.
Articole relaționate:
Efectele legislației antitutun: mai puține cazuri de sindrom coronarian acut în Argentina