Redactor: Irina Papuc

O tânără din China va putea zâmbi din nou, după 12 ani de chinuri generate de o viață fără față. Ea a suferit arsuri grave pe când avea cinci ani, astfel că a rămas fără, bărbie, pleoape și urechi. Chirurgii au reușit însă printr-o minune să-i reconstruiască fața.

Xu Jianmei, o adolescentă de 17 ani din China nu a mai putut să exprime deja de 12 ani nicio emoție, din cauza faptului să fața ei a fost desfigurată după un grav accident. Din cauza arsurilor tânăra nu mai avea nici măcar bărbie și pleoape și nici urechi. Acum, însă, viața ei a luat o altă întorsătură după ce chirurgii dintr-o clinică au reușit printr-o intervenție complicată să-i reconstituie țesuturile de pe față. Ei dau asigurări că Xu Jianmei va putea nu numai zâmbi, dar chiar și roși, la fel ca un om obișnuit, scrie Daily Mail.

Pentru a restaura țesuturile pe fața tinerei doctorii au folosit pielea de la piept, iar pentru ca aceasta să poată fi utilizată pentru transplant, medicii au implantat în cutia toracică vase de sânge din șoldul pacientei, iar pentru întinderea pielii a fost utilizat un implant cu lichid.

Doctorul Jiang Chenhong care a condus echipa de chirurgi, afirmă că tânăra va putea zâmbi din nou și chiar roși, doar că pentru aceasta va fi nevoie de mai mult timp.

Chirurgul afirmă că a realizat cu succes mai multe operații de reabilitare și de transplant a țesuturilor feței, inclusiv o operație prin care a restabilit nasul unei persoane care a suferit un grav accident de mașină, iar țesutul a fost cultivat de pe fruntea pacientului.

Primul transplant de țesuturi a feței a avut loc în China în anul 2006, la numai un an după primul succes de astfel în lume. În 2005 franțuzoaica Isabelle Dinoir a fost prima persoană care a beneficiat de un astfel de transplant. Pacientul chinez , fermierul Li Guoxing, a murit la mai puțin de doi ani de la operație, după ce a încetat să mai ia medicamente imunosupresive.

 

Articole relaționate:

Un chinez de 24 de ani, născut cu inima în abdomen, a fost operat cu succes. Medicii i-au „pus” inima în cutia toracică 

Transplant facial total, realizat în timp record