Autor: Sorina Bujarov

Numărul copiilor care suferă de boli dentare a crescut în ultimii 8 ani cu aproape 14 la sută. Specialiștii spun că de vină este lipsa profilaxiei afecțiunilor stomatologice. Astfel, potrivit datelor Ministerului Sănătății, anul trecut doar 46 la sută dintre copii moldoveni au beneficiat de un tratament profilactic al dinților. Totodată, din totalul celor care au nevoie de asanarea cavității bucale, doar 74,6 la sută beneficiază de tratament repetat.

Specialiștii susțin că majoritatea copiilor care au nevoie de tratament profilactic al dinților locuiesc în sate.

„Și aceasta nu din cauză că ei nu își îngrijesc dinții la fel de bine ca ceilalți, ci pentru că acolo nu sunt nici specialiști și nici cabinete stomatologice. Cei de la oraș au mai multe posibilități, în orașe fiind concentrate atât centrele stomatologice publice și, la orice colț, cele private”, spune Victor Siminiuc, director adjunct la Policlinica Stomatologică Republicană.

La Centrul medicilor de familie din satul Caplani, raionul Ștefan Vodă nu muncește niciun medic stomatolog. Dacă au vreo problemă cu dinții sătenii sunt nevoiți să meargă în satul vecin, care se află la 16 km distanță sau merg la raion.

„Foarte multă lume are probleme cu dinții, noi nu avem însă stomatolog. Oamenii se duc în Olănești sau de-odată la oraș. La scurt timp după ce plecase medicul mai venea lume și se plângea că-i dor dinții, dar acum știu că nu avem doctor și nu mai vine nimeni, nici măcar copii”, mărturisește asistenta medicală din Caplani, Ala Bologan.

Majoritatea celor care nu au posibilitate să meargă la stomatolog pentru un simplu examen sau pentru un tratament profilactic al dinților ajung să dezvolte afecțiuni dentare mai grave.

„Din cauză că mulți copii nu sunt consultați la timp de către un stomatolog, în loc să tratăm o carie simplă, care putea fi depistată la timp și înlăturată foarte simplu, ajungem să înlăturăm dintele. La noi la policlinică vin copii din toate raioanele, cei mai mulți dintre ei vin în stare de urgență, cu durere acută”, a mai spus specialistul de la Policlinica Stomatologică Republicană.

O confirmă și Lilian Maftei, stomatolog la Centrul medicilor de familie din satul Vorniceni, raionul Strășeni. Doctorul spune că majoritatea copiilor care se adresează la cabinet vin deja în stare gravă. Condițiile nu-i permite să trateze astfel de cazuri, de aceea îi direcționează la raion sau chiar în Chișinău.

„Din lipsă de bani sau de timp, sau distanța e prea mare, pentru că sunt și pacienți din alte sate, lumea vine prea târziu la stomatolog. Noi aici nu avem condiții ca să putem trata cazurile grave, de aceea le spun să meargă la Strășeni sau, copii în mare parte, la Policlinica specializată din Chișinău”, a precizat pentru Sănătate Info, Lilian Maftei.

Lipsa profilaxiei afecțiunilor dentare a generat o creștere a adresărilor de urgență, mai arată datele Ministerului Sănătății. Statisticele arată că, spre deosebire de 2011, numărul acestora a crescut cu aproape 15 la sută anul trecut.

„Este o mare problemă faptul că persoanele de la sate au acces limitat la serviciile stomatologice. De când au început să fie reduse cabinetele de prin sate, raioane, la noi vin tot mai multe persoane în stare gravă. Nu le putem reproșa faptul că nu merg la stomatolog regulat, prevenind astfel multe probleme dentare, pentru că înțelegem că mulți dintre ei nu au posibilitatea să vină în oraș foarte des”, afirmă doctorul Victor Siminiuc.

Din lipsa resurselor financiare „Programul Național de profilaxie orală la copii”, aprobat de Guvern în 1998 nu a fost pus în aplicare, iar alte programe naționale nu au mai fost realizate.

În total în Republica Moldova există 666 de instituții stomatologice publice și private, în care muncesc 901 medici stomatologi. 

 

Articole relaționate:

Moldovenii n-au grijă de dinții lor. Majoritatea din cei care au vizitat un stomatolog aveau carii adânci și dinți stricați 

Cele mai frecvente greşeli de îngrijire a dinților, comise involuntar 

Obiceiuri care ne distrug dinții