Autor: Irina Papuc
Își testează nivelul de glicemie în sânge pentru a se asigura că sunt sănătoși. Angajații Centrului Municipal de Sănătate Publică își vor măsura, pe parcursul zilei de azi și celei de luni, nivelul de glicemie în sânge. Astfel, angajații din sistemul de sănătate îi vor convinge pe oameni să-și facă testul prin propriul exemplu.
Centrul Municipal de Sănătate Publică bate alarma. Numărul diabeticilor în Republica Moldova este în creștere. De aceea, reprezentanții instituției recomandă oamenilor să-și măsoare glicemia, iar pentru a fi mai convingători au început de la sine.
Astfel, pe parcursul zilei de astăzi și celei de luni cei aproximativ 400 de angajați ai Centrului își vor face un screening la diabetul zaharat. Astfel, fiecare dintre lucrătorii instituției va fi testat și informat suplimentar despre importanța controlului medical și factorii de risc.
Medicul-șef sanitar de stat al municipiului Chișinău Luminița Suveică, a declarat că scopul acestui screening este de a-i face pe oameni să conștientizeze gravitatea şi impactul diabetului zaharat. Acțiunea nu se oprește aici. Centrul va propune și întreprinderilor mari cu mulți angajați să efectueze măsurarea nivelului de glicemie în sânge, iar pentru acest lucru instituția este dispusă să se ocupe de organizarea screeningului.
Numărul diabeticilor la nivel național este în continuă creştere, iar factorii care duc la apariția maladiei sunt stresul și un mod nesănătos de viață.
Conform statisticii, în Republica Moldova sunt înregistraţi peste 60 de mii de bolnavi cu diabet zaharat, inclusiv peste 300 de copii. În municipiul Chișinău erau în 2009 aproximativ 12.000 de diabetici, pe când în 2013 numărul acestora a ajuns la 17.000, anunță serviciul de presă al instituției. Ziua Mondială a Diabetului Zaharat se marchează anual la data de 14 noiembrie.
Articole relaționate:
Orice om poate afla, cu câțiva ani mai devreme, dacă riscă să dezvolte diabet de tip 2
SUA a aprobat utilizarea pancreasului artificial pentru diabetici
Două chimicale din ambalajele alimentare cresc riscul de obezitate şi diabet la copii