Autor: Irina Papuc
Doctorii vor fi asigurați de cazuri de malpraxis. O companie de asigurări a introdus, în premieră, acest tip de asigurare pentru doctori, farmaciști, precum și pentru instituțiile medicale.
Compania care a lansat produsul afirmă că s-a consultat cu experții naționali și cu cei internaționali în domeniu și că au reușit să racordeze oferta la necesități. Aceștia vor oferi servicii de asigurări pentru doctori, asistenții medicali, tehnicieni dentari, infirmieri, farmaciști și asistenții de farmacie, precum și biologilor și biochimiștilor. Totodată, se pot asigura de malpraxis și toate instituțiile medicale.
Tipul de asigurare propus acoperă daunele materiale, costurile suportate de către pacienții prejudiciați, pentru expertiza medico-legală și cheltuielile de judecată. În plus, compania mai poate despăgubi daunele morale, prejudiciile cauzate de acordarea primului ajutor într-un caz de urgenţă medicală și cele cauzate în urma intervențiilor estetice.
Sumele pentru asigurare sunt diferite în funcție de specialitatea medicului, tipul de instituție și suma asigurată. Astfel, un doctor de familie care vrea să se asigure pentru o sumă de 250.000 de lei va trebuie să plătească într-un an 750 de lei. Cu cât suma asigurată este mai mare crește și cifra pe care doctorul se obligă să o achite companiei. Un chirurg în chirurgia plastică sau microchirurgie va trebui să achite 2.500 de lei pentru o asigurare de 250.000 de lei sau 10.000 de lei pentru un 1 milion asigurat.
„Avantajul asigurării de malpraxis constă în faptul că o sumă mică acoperă un risc financiar major, care este suportat acum de către doctori și instituțiile medicale” a declarat Roman Guțu, manager Departament Corporate & Dezvoltare, din cadrul Companiei.
Doctorii, dar și managerii de instituții afirmă că asigurarea de malpraxis este bine-venită și chiar o măsură întârziată.
„În comparație cu alte țări care au introdus deja de mult timp asigurările de malpraxis, noi am rămas în urmă cu câțiva ani. În toată lumea medicii sunt asigurați, iar în unele state este o normă obligatorie. Rămâne să vedem cum va fi dezvoltat serviciul”, afirmă Constantin Ețco, profesor universitar, șef de catedră la Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Profesorul este sigur de faptul că doctorii nu vor ezita să se asigure, mai ales chirurgii sau pediatrii, a căror muncă presupune mai multe pericole.
„Eram convins până acum de faptul că un chirurg bun, care este școlit peste hotare este supus riscurilor într-o măsură mai mică, dar nu este așa. M-am convins că este exact invers. Operez cazuri grave, de care mulți doctori se dezic. Eu niciodată nu dau garanții că pacientul va supraviețui sau că nu vor exista complicații. De fiecare dată menționez care sunt riscurile unei intervenții. Pacienții însă interpretează diferit. Inițial ne consideră salvatori, pe urmă - dușmani”, afirmă neurochirurgul Grigore Zapuhlîh.
Și directori de raioane văd cu ochi buni ideea. „Medicul din păcate nu este scutit de unele situații în care nu tot depinde de el. Medicii nu sunt magicieni – nu pot vindeca în totalitate și nici nu pot întineri pe nimeni. Instituția noastră niciodată nu a fost vizată într-un caz de malpraxis, dar e bine să fii asigurat”, este de părere Alexei Bivol, directorul Spitalului Raional Telenești.
Asigurările de malpraxis sunt obligatorii în mai multe state, printre care și România, care a introdus modificările în acest sens acum patru ani.
Articole relaționate:
Doctorii cu experiență comit greșeli medicale la fel de des ca și cei tineri
Cele mai frecvente erori comise de medicii din Moldova. Pe primul loc- metoda de tratament greșită