Autor: Irina Papuc
Aproximativ 11 moldoveni află zilnic că sunt bolnavi de diabet. Numărul acestora este în creștere de la un an la altul. Numai din 2011 până în 2012 au fost înregistrați peste 4.000 de bolnavi. Specialiștii bat alarma și spun că modul nesănătos de viață de îmbolnăvește de tot.
În Republica Moldova diabetul zaharat reprezintă aproape 50% din toate bolile legate de sistemul endocrin și metabolism. Pe parcursul ultimilor zece ani numărul de îmbolnăviri a crescut de două ori. Potrivit datelor statistice ale Centrului Naţional de Management în Sănătate în anul 2012 s-au înregistrat peste 71.000 de persoane cu diabet zaharat, adică cu peste 4.000 mai mult decât în 2011. Potrivit specialiștilor de la Centrul Național de Sănătate Publică cele mai multe persoane care ajung să sufere de diabet sunt din orașe, din cauză că accesul la alimente nesănătoase este mai mare, iar sedentarismul este mai pronunțat.
În municipiul Chișinău sunt înregistrați aproape 8.600 de bolnavi, iar cea mai mare parte a lor sunt din localitățile Durlești, Băcioi și Trușeni.
Medicii atenționează că diabetul nu poate fi tratat în totalitate, iar cea mai bună metodă de stopare a răspândirii maladiei este profilaxia. Factorii care pot duce la diabet sunt supraalimentaţia, sedentarismul, dar și stresul. De aceea, măsurile de profilaxie simple, cum ar fi alimentația corectă, renunțarea la fumat și la alcool și practicare sportului sunt foarte importante. Doctorii atenționează că oamenii trebuie să-și testeze nivelul de glicemie cel puțin o dată în an, pentru a se asigura că sunt sănătoși.
Astăzi, oamenii își pot testa gratuit nivelul de glicemie în sânge în farmacii și în centrele medicilor de familie.
Pe glob, aproape 371 milioane de oameni trăiesc cu diabet zaharat, dintre care 78.000 sunt copii. Totodată, peste 4,8 milioane de oameni au decedat în anul 2012 diabetului zaharat. Astăzi, în întreaga lume este marcată Ziua Internațională a Diabetului Zaharat.
Articole relaționate:
Alimentele din carne, acidifiante cresc riscul de diabet de tip 2