Autor: Irina Papuc

Micuții care s-au născut cu boli cromozomiale, genetice sau cu tulburări ale sistemului nervos vor beneficia, prioritar, de servicii de intervenție timpurie. Specialiștii din sănătate spun că dovezile științifice au arătat că dacă se intervine la timp, atunci nivelul de gravitate al acestor maladii poate fi atenuat sau chiar îndepărtat în totalitate.

Regulamentul-cadru pentru organizarea și funcționarea serviciilor de intervenție timpurie în Moldova prevede o serie de criterii după care vor fi aleși copiii care vor beneficia de astfel de servicii. Astfel, atât medicii cât și părinții trebuie să știe că micuții cu următoarele categorii de probleme sunt grupul-țintă al serviciilor ce urmează să fie dezvoltate. Aceste grupuri sunt – micuții născuți cu tulburări cromozomiale, de auz și văz, boli genetice, deficiențe congenitale de metabolism, tulburări ale sistemului nervos și cele provocate de expunerea la substanțe toxice, inclusiv cei cu sindromul de alcoolism fetal. Totodată, vor fi incluși pentru programele de intervenție timpurie și copiii masa mică la naștere, cei care au hemoragie intraventriculară, afecțiuni pulmonare cronice și tulburări de creștere.

Expertul în probleme de sănătate, Ghenadie Țurcanu, afirmă că aceste afecțiuni au fot incluse în regulament, deoarece acestea necesită o intervenție cât mai precoce. „Este dovedit științific că atunci când sunt luate măsuri la timp, gravitatea maladiei poate fi atenuată și chiar să dispară”, spune Țurcanu.

Ludmila Pânzari, medic la Centrul de supraveghere neonatală din cadrul Institutului Mamei și Copilului, afirmă că serviciile pe care le oferă doctorii în cadrul centrului necesită o continuitate, iar dezvoltarea serviciilor de intervenție timpurie ar constitui  un pas important.

„În cadrul centrului nostru sunt luați în evidență copii născuți prematur, cu diverse tulburări nervoase, convulsive, cea mai mare parte pe o perioadă de doi ani, iar în cazul celor născuți prematur și mai mult. Totuși, este complicat pentru părinți de fiecare dată să se adreseze la Chișinău, pentru reabilitare. Mulți dintre ei nu au bani. Avem nevoie de aceste servicii, care să fie, cel mai important, lângă pacient”, este de părere Ludmila Pânzari.

 Serviciile de intervenție timpurie sunt, deocamdată, o noutate pentru Republica Moldova. Un Regulament – cadru, realizat de către Ministerul Sănătății predeve că acestea urmează să fie create la nivel național. Altfel spus, mai multe echipe, formate din psihologi, asistenți sociali, logopezi și kinetoterapeuți vor lucra cu micuții câteva ore pe săptămână în funcție de problema depistată și gravitatea ei. Totodată, micuții vor fi supravegheați de către un neonatolog chiar de la naștere.

Documentul mai prevede că prima etapă va consta în evaluarea dezvoltării copilului, ulterior va fi semnat un acord între prestatorul de servicii și membrii familiei, în care vor fi indicate programele necesare de reabilitare. În cadrul aceluiași serviciu mamele vor fi instruite cum să-și îngrijească micuții, ce proceduri li se cuvine, dar și cum trebuie să fie hrăniți corect. Serviciul ar urma să fie finanțat de Compania Națională de Asigurări în Medicină, dar și din donații.

Pentru organizarea serviciilor de intervenție timpurie, care se fac până la vârsta de trei ani, autoritățile ar avea nevoie de 78 de milioane de lei. 

 

Articole relaționate:

Copii infirmi, pentru că n-au fost îngrijiți la timp. Serviciile de intervenție timpurie în Republica Moldova sunt nefuncționale 

Boli care le fură copilăria. Sute de micuți luptă zilnic pentru șansa de a trăi fără Down, autism sau alte probleme de dezvoltare

Au pecetea de invalid, dar de fapt sunt copii care suferă de autism. Este soarta a zeci de micuți ignorați de autorități și diagnosticați cu retard mintal