Redactor: Irina Papuc

Asistentele medicale, medicii și managerii care vor neglija sau maltrata pacienții riscă să facă până la cinci ani de închisoare. Această măsură dură a fost anunțată recent de către premierul Marii Britanii, David Cameron.

Guvernul de la Londra va introduce o nouă sancțiune penală pentru „neglijență intenționată”, pentru orice angajat suspectat de abuz sau maltratarea  pacienților aflați în grija acestora. Măsura este una dintre recomandările-cheie prevăzute în raportul lui Don Berwick, fostul consilier de sănătate al lui Barack Obama și unui expert în siguranța pacienților, care a participat la elaborarea raportului care a scos la iveală detaliile despre situația de la spitalul Stafford, scrie The Independent.

„Această lege nu este pentru un lucrător al spitalului care a făcut o greșeală, ci pentru cazurile concrete când un pacient a fost neglijat sau maltratat. Această este o infracțiune și astfel va deveni clar că neglijarea este inacceptabilă și cei care fac astfel de greșeli vor simți forța deplină a legii”, declarat prim-ministrul Marii Britanii, David Cameron.

Secretarul de sănătate, Jeremy Hunt, va anunța mâine detalii ale acestei politici, care este o acțiune a Guvernului britanic la raportul publicat recent și care viza situația de la spitalul Stafford, unde sute de pacienți ar fi murit ca urmare a neglijării și maltratării între 2005 și 2009.

Introducerea unei sancțiuni penale pentru asistente medicale și alte categorii de personal al Serviciului Național de Sănătate este percepută drept controversată în rândul sindicatelor de sănătate, care spun că le-a fost pătată imaginea pe nedrept în urma scandalurilor șocante de la spitalurile Stafford, Gosport și Morecambe Bay.

În prezent, în Marea Britanie sunt prevăzute sancțiuni penale pentru neglijență intenționată și se aplică persoanelor care îngrijesc copiii sau de pacienții cu probleme de sănătate mintală. 

Și doctorii ar putea percepe modificarea drept una controversată. Deocamdată Asociația Medicală Britanică s-a interesat dacă documentul mai conține și alte penalizări în afară de amenințarea cu urmărirea penală pentru neglijență intenționată.

Guvernul va lansa consultări publice înainte ca legea să ajungă în Parlament. „ Situația de la spitalul Stafford ne-a arătat că, uneori, standardele privind tratamentul nu sunt suficient de bune. De aceea, am luat o serie de măsuri diferite, care vor îmbunătăți procesul de îngrijire a pacientului", a mai declarat Cameron.

Autoritățile engleze au depistat în urma unei investigații de amploare că aproximativ 1.200 de pacienți ar fi decedat între anii 2005 și 2009 din cauza tratamentului incorect, iar aceste date ar fi fost ținute în secret.

 

Articole relaționate:

Chirurgii și pediatrii sunt vizați în cele mai multe expertize medico-legale

Chirurgii „uită” în corpurile pacienților diverse instrumente chirurgicale sau alte obiecte, de aproximativ 6 mii de ori pe an

Cadrele medicale din Marea Britanie ar putea fi urmărite penal pentru indiferență față de pacienți