Autor: Irina Papuc

Bugetul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină va înregistra o creștere, dar și un deficit mai mare, după ce ieri Guvernul a aprobat mai multe modificări la Legea fondurilor asigurării de asistență medicală.

După modificările adoptate, veniturile totale vor crește cu 111 milioane de lei. Totodată, va crește și suma destinată pentru cheltuieli – de la 4 miliarde 108 milioane 425 de mii de lei la 4 miliarde 319 milioane. De asemenea, în creștere va fi și fondul de dezvoltare și modernizare a prestatorilor publici, precum și cel de profilaxie.

Totodată, documentul adoptat de către Cabinetul de miniștri mai prevede majorarea bugetelor pentru asistența medicală primară, cea spitalicească și pentru serviciile de înaltă performanță. În schimb, deficitul este dublu decât s-a stabilit anterior – 200 de milioane.

Modificările esențiale la Legea fondurilor asigurărilor obligatorii de asistență medicală pentru anul 2014 prevăd majorarea contribuțiilor pentru polița de asigurare medicală până la 4 procente lunar pentru angajat și angajator și majorarea prețului fix pentru poliță care va constitui din anul viitor 4.000 de lei. Ministerul Sănătății nu a explicat majorările, dar nici deficitul stabilit. Anterior, reprezentanții CNAM au motivat creșterea prețului la poliță prin necesitatea de a acoperi tot mai multe servicii medicale, pe fondul îmbătrânirii populației.

Viceministrul Sănătății Octavian Grama a precizat că deficitul este mai mare, deoarece din bugetul CNAM au fost „împrumutați” bani pentru procurarea echipamentelor pentru zece laboratoare, iar banii vor fi restituiți dintr-un proiect al Uniunii Europene, care se axează pe principiul more-for-more.

 

Articole relaționate: