Redactor: Irina Papuc

Antibioticele prescrise împreună cu medicamentele antihipertensive din grupa blocantelor canalelor de calciu pot provoca reacții grave în organism, inclusiv blocarea rinichilor, hipotensiune arterială și chiar deces.

Prescrierea celor două medicamente este deja de mult timp o practică printre doctori, în pofida numeroaselor avertismente. Datele unui studiu arată însă că combinația este una potențial fatală.

„Rezultatele noastre sugerează că sute de spitalizări și decese din regiunea noastră ar fi fost asociate cu interacțiunea dintre aceste două preparate. Aceasta este o povară pentru sistemul de sănătate, având în vedere costul ridicat de tratare a maladiilor renale acute, care ar fi putut fi evitate”, a declarat  pentru Medscape Medical News autorul principal al studiului Amit Garg, de la Centrul Londonez de științe medicale din cadrul Universității Western Ontario. 

Claritromicina este un inhibitor al citocromului P453A4, enzima care metabolizează blocantele canalelor de calciu. Studiile anterioare au arătat că antibioticul poate determina concentrații sanguine de blocante ale canalelor de calciu de 500 de ori mai mari. Administrația Americană de Alimente și Medicamente a avertizat că au fost raportate „reacții adverse grave la pacienții tratați cu claritromicină concomitent cu blocante ale canalelor de calciu.

Motivele pentru care doctorii continuă să prescrie cele două tipuri de medicamente sunt neclare.

"Noi știm că unii medici și farmaciști sunt fie conștienți de aceste riscuri fie încă nu s-au lăsat convinși de pericolul la care expun pacienții”, a declarat Garg.

Pentru a evalua gradul și frecvența efectelor adverse grave care rezultă din prescrierea comună a celor două tipuri de medicamente doctorul Garg și echipa sa au efectuat un studiu retrospectiv în rândul persoanelor adulte și în vârstă din Ontario, cărora le-au fost prescrise cele două preparate concomitent.

Ei au identificat 96.226 de adulți care aveau mai mult de 76 ani, care au primit recent claritromicină și 94.083 de pacienți cărora le-au fost prescrise azitromicină în timp ce luau deja un blocant al canalelor de calciu cum ar fi amlodipina, felodipina, nifedipina, diltiazemul sau verapamil.

Cel mai frecvent prescris blocant al canalelor de calciu - amlodipină a fost administrat la mult de 50% dintre pacienți. La pacienții care au luat un blocant al canalelor de calciu cu claritromicină riscul de spitalizare cu o disfuncție renală acută a fost mai mare, decât la cei cărora le-a fost administrat azitromicina (0,44% față de 0,22%, deoarece azitromicina este un inhibitor slab al CYP34A.

Mai multe spitalizări

Pacienții cărora le-a fost prescrisă claritromicină au avut, de asemenea, un risc mai mare de spitalizare cu hipotensiune. Deși claritromicină este un antibiotic efectiv în tratarea infecțiilor, medicii au destul de multe opțiuni pentru a preveni interacțiunile dintre aceste două grupuri de medicamente, este convins nefrologul Jorge Cerda, de la Colegiul Medical Albany din New York.

„Claritromicina poate fi alegerea de top pentru un antibiotic , mai ales la pacienții cu imunodeficiență severă cum ar fi pacienții cu HIV/SIDA. Dar, în astfel de cazuri, este posibil ca să fie întreruptă administrarea blocantelor canalelor de calciu. Este necesar doar de a schimba medicamentele pentru hipertensiune arterială, care este ușor de făcut”, a explicat doctorul.

 

Articole relaționate:

Experții constată că legalizarea medicamentelor aflate în fază de dezvoltare și testare ar putea înlesni tratamentul unor maladii grave

Medicii americani continuă să prescrie prea des antibiotice. Rata de administrare a acestor medicamente este de 60%

Progresele medicinii din ultimii o sută de ani ar putea ajunge pe apa sâmbetei din cauza numărului mare de prescriere a antibioticelor