Autor: Sorina Bujarov
Asistenții medicali au devenit un lux pentru instituțiile de învățământ preuniversitar din Republica Moldova. Tot mai puține școli își permit să aibă un specialist care să fie disponibil ori de câte ori au nevoie copiii. Nici statistici clare care să confirme acest lucru nu sunt, însă responsabilii direcțiilor de învățământ din raioane recunosc că situația este destul de dificilă.
În raionul Soroca sunt 51 de instituții preuniversitare. Dintre acestea, doar 22 au asistenți medicali. Svetlana Păunescu, șef-adjunct la Direcția Generală Învățământ din Soroca spune că majoritatea instituțiilor nu au asistent medical, deoarece numărul de elevi este foarte mic.
„În multe școli sunt foarte puțini elevi, de aceea nu este posibil de angajat un asistent medical. Sunt școli în care învață doar câțiva zeci de elevi, în acest caz regulamentul nu prevede angajarea unui asistent medical. Însă în caz de necesitate, asistenții medicali din sat îi consultă”, afirmă șeful-adjunct al Direcției Generale Învățământ din Soroca.
Numărul mic de copii însă nu este singurul motiv pentru care nu există asistenți medicali în școli. În unele sate, deși sunt specialiști disponibili, aceștia refuză să muncească pentru un salariu atât de mic. Este și cazul Gimnaziului „Vitalie Gâncu” din satul Redi-Cereșnovăț, raionul Soroca. De aproape un an aici nu muncește niciun asistent, deoarece la cei 61 de elevi se prevede un salariu de aproape 300 de lei pe lună.
„Noi am avut o asistentă medicală care a muncit la noi din 99, dar din cauza reducerilor din 2010 am fost nevoiți să îi tăiem din salariu până la 0,25, adică 280 de lei pe lună. Nu a rezistat, așa că s-a concediat. A spus că mai bine stă acasă decât să muncească pentru așa bani”, povestește directoarea gimnaziului din Redi-Cernovăț, Stela Drăgălin.
Femeia mai spune că a încercat să găsească o persoană care să accepte să vină măcar câteva ore la școală, însă toți refuză.
„Căutăm un asistent medical, dar nimeni nu vrea. Avem noroc că punctul medical din sat e aproape. De câte ori e nevoie mergem acolo, însă oricum trebuie să fie în școală un asistent, dacă Doamne ferește se întâmplă ceva”, spune disperată femeia, întrebându-ne dacă poate cunoaștem noi pe cineva care vrea să muncească în școală.
În aceiași situație se află școala primară din satul Băcșeni, raionul Nisporeni. Deja de 8 ani, învățătorii sunt nevoiți să ofere asistență medicală, deoarece nici în sat nu există vreun specialist care să-i poată ajuta în caz de nevoie.
„E foarte greu cu copii mici. Ei se lovesc, sunt neatenți, e mare nevoie de un asistent medical aici. Deja ne-am obișnuit să oferim noi asistență medicală, însă acum nici medicamente nu avem în școală. De ceva timp s-a terminat și iodul, și tifonul, nici nu mai vorbim de alte pastile”, mărturisește directoarea școlii din Băcșeni, Raisa Chiba.
Pentru a consulta copiii, vine o dată sau de două ori pe săptămână un asistent medical din satul vecin, care se află la 10 km distanță. Raisa Chiba spune însă că deseori aceasta nu este suficient, pentru că elevii se pot îmbolnăvi oricând.
„Avem nevoie de un specialist care să fie mereu aici. Cu ceva timp în urma a leșinat o fetiță. A stat două ore pe masă leșinată până a venit salvarea. I-am făcut ce știam și noi de prin filme, respirație artificială, i-am dat să miroase amoniac. Si-a revenit când a venit salvarea. Nici nu vreau să mă gândesc, dacă o să mai avem astfel de situații”, mărturisește directoarea.
Aceasta mai spune că a solicitat de nenumărate ori un asistent medical, însă situația nu s-a schimbat deja de ani buni.
Șefa Direcției Generale Învățământ din raionul Nisporeni, Nina Sterpu susține însă că situația privind asigurarea instituțiilor de învățământ preuniversitar cu asistenți medicali nu este chiar atât de gravă. Majoritatea școlilor sau liceelor din raion sunt asigurate cu specialist medical. Problema este însă că 25 din cele 33 de școli au asistent medical doar pentru 4 sau 2 ore pe zi, precizează funcționarul.
„Și școlile cu asistenți medicali au probleme. Credeți-mă, în patru ore, sau două ore pe zi nu poți face mare lucru. La un asistent pe jumătate de salariu se prevăd 250 de elevi, un număr destul de mare, cum să-i reușești pe toți?, se întreabă retoric Nina Sterpu.
Șefa Direcției Învățământ de la Nisporeni susține că deși mulți asistenți medicali sunt angajați pe jumătate de salariu, aceștia fac muncă pentru un salariu întreg.
Potrivit Biroului Național de Statistică, în Republica Moldova sunt 1.397 de școli de zi, gimnazii și licee, în care învață 366 de mii de elevi.
Articole relaționate: