Autor: Irina Papuc

Aproape 70 la sută din utilajul rețelei de laboratoare din Republica Moldova sunt uzate și nu permit efectuarea investigațiilor noi cerute drept standard  de organismele internaționale. Drept soluție, Ministerul Sănătății va dota cu echipament numai zece laboratoare din cele 36 existente acum. Banii urmau să vină dintr-un proiect străin, însă deocamdată pentru a procura utilajul banii au fost împrumutați de Compania Națională de Asigurări în Medicină.

Datele Centrului Național de Sănătate Publică arată că utilajele din cele 36 de laboratoare existente acum în cadrul Centrelor de Sănătate Publică în proporție de 70 la sută sunt uzate și permit efectuarea unui spectru îngust de investigații de bază. Cele noi, recomandate de organizațiile internaționale, cum ar fi identificarea virușilor sau diferitor paraziți ai hepatitelor virale, HIV/SIDA, infecțiilor gastro-intestinale sau alte boli acute, nu pot fi efectuate din lipsa echipamentelor.

Specialiștii duc mare lipsă și de aparataje care să permită măsurarea zgomotului, vibrațiilor sau iradierilor electromagnetice non-ionizante, cum ar fi undele emise de telefoanele mobile sau wi-fi. Pentru măsurarea razelor Roentgen există un singur aparat. De asemenea, medicii nu pot stabili prin laborator o serie de aditivi alimentari, coloranți sau pesticide.

Din cauza faptului că nu este posibilă și nici necesară dotarea tuturor laboratoarelor cu utilaje moderne autoritățile din sănătate și-au propus regionalizarea lor. Aceasta înseamnă că vor exista zece laboratoare regionale bine dotate care vor efectua investigații de performanță, iar restul 26 vor face investigații de rutină.

„Cele zece laboratoare se află la distanța de aproximativ două ore una de alta, astfel încât raza de deservire să fie egală”, precizează Carolina Cerniciuc, șefa Direcției Sănătate Publică din cadrul Ministerului Sănătății. Potrivit acesteia cele zece laboratoare vor funcționa la Edineț, Bălți, Soroca,  Ungheni, Orhei, Hâncești, Căușeni, Cahul, Comrat și Chișinău. Acestea vor avea puncte de colectare, de unde probele vor fi păstrate până la transportare.

Laboratoarele regionale vor fi împărțite în microbiologice și sanitaro-igienice. Astfel în primele vor fi efectuate teste pentru identificarea completă a diferitor agenți patogeni ai bolilor, se va monitoriza circulația agenților microbieni, iar în cele sanitaro-igienice vor fi efectuate probe la o serie de elemente toxice, precum pesticidele din aer, apă și sol, la diverși coloranți din produsele alimentare. În restul Centrelor de Sănătate laboratoarele vor efectua încercări de rutină – iluminat, zgomot.

Directorul Centrului de Sănătate Publică din Bălți, Constantin Mărăndel, care va avea un laborator regional performant, spune că în mai puțin de două luni va primi utilaj în valoare de 7 milioane de lei.

„Vom avea posibilitatea să stabilim cu exactitate anumite maladii, pentru anumite diagnoze. Până acum nu puteam face o serie de investigații virusologice, toxicologice, imunoenzimatice. Utilajul îl primim pe bucăți. Până la sfârșitul anului vom pregăti și specialiștii care să lucreze cu ele”, afirmă Mărăndel. Cei care îi vor instrui pe doctori vor fi specialiștii de la companiile de unde au fost produse aparatajele. Acestea sunt procurate în mare parte din Germania, Austria și SUA.

Valoarea estimată a Programului de dezvoltare a rețelei de laboratoare este de 10 milioane de euro. Banii erau necesari pentru procurarea a peste 100 de utilaje diferite. Deși banii trebuiau să fie asigurați prin proiectul JICA, Ministerul Sănătății a împrumutat banii – aproximativ 8 milioane de euro de la Compania Națională de Asigurări în Medicină pentru procurarea utilajelor, iar aceștia ar urma să fie restituiți. Declarația îi aparține viceministrului Sănătății, Octavian Grama. Atât directorul, cât și vicedirectorii Centrului Național de Sănătate Publică nu au răspuns la telefon pentru a explica necesitatea împrumutului.

 

Articole relaționate:

Medicina atomică din Moldova, fără reguli de securitate

Metodă nouă de depistare a cancerului de col uterin în Republica Moldova