Autor: Irina Papuc

Polița de asigurare medicală în sumă fixă va fi mai scumpă, iar contribuțiile procentuale din salariu vor ajunge de la șapte la opt procente, patru revenind angajatorului și patru procente angajatului. Cabinetul de miniștri s-a pronunțat pentru această majorare.

Potrivit proiectului Legii fondurilor CNAM polița în sumă fixă va costa 4.056 lei, cu 700 de lei mai scump decât în acest an. Totodată, contribuțiile procentuale din salariu sunt stabilite în mărime de opt la sută. La fel ca acum cei care vor procura polița în primele trei luni ale anului o pot obține cu un preț redus în jumătate.

Autoritățile planifică venituri în valoare de 4, 723 miliarde de lei, iar cheltuielile sunt stabilite în mărime de 4,823 miliarde lei, cu un deficit de 100 de milioane de lei.

Cei mai mulți bani vor merge către asistența medicală spitalicească și cea primară. Pentru aceste două segmente vor fi retribuiți peste 2 miliarde de lei și respectiv 1,3 miliarde.

Legea mai prevede că moldovenii care s-au aflat în străinătate mai mult de 183 de zile și vor putea dovedi acest lucru vor achita polița în funcție de zilele rămase până la sfârșitul anului bugetar.

O altă modificare constă în faptul că redistribuirea banilor între fondurile CNAM va putea fi făcută fără ca legea să fie modificată, doar prin acordul Consiliului de Administrare al CNAM. Suma maximă care poate fi transferată de la un fond la altul este de 2 la sută din suma anuală a fondului de bază.

 

Articole relaționate:

Guvernul a stabilit majorarea bugetului CNAM. Va crește însă și deficitul