Redactor: Irina Papuc

Așa-numitele pastile de a doua zi, care conțin substanța levonorgestrel, nu au niciun efect asupra persoanelor care cântăresc mai mult de 79 de kilograme. Mai mult, eficiența începe să scadă din momentul în care consumatorul are 74 de kg. Astfel, producătorii acestor medicamente trebuie să-și anunțe cumpărătorii despre acest lucru.

Începând de anul viitor, prospectul produsului Norlevo, spre exemplu, distribuit în Europa, va specifica faptul că „studiile au sugerat că Norlevo este mai puţin eficient în cazul femeilor care cântăresc 74 de kilograme sau mai mult, el fiind ineficient în cazul celor care cântăresc 79 de kilograme sau mai mult de atât”, scrie portalul Mother Jones. Compania care produce pastila a anunțat Administrația Americană pentru Alimente și Medicamente despre rezultatele sale. Reprezentanții Agenției au răspuns că vor analiza informațiile prezentate de companie, iar ulterior va fi luată o decizie și în cazul altor contraceptive de urgență. Totodată, companiile care produc așa-zi sa pastilă de a doua zi, pe baza celor originale urmează să modifice și ele etichetarea.

Deocamdată nu se cunoaște dacă producătorii vor reuşi să realizeze o pastilă pe bază de levonorgestrel pentru femeile care cântăresc peste 74 de kilograme, fiind sigur însă faptul că mărirea dozajului substanței nu este o soluţie pentru această problemă. Femeile care cântăresc 74 de kg sau mai mult sunt sfătuite să discute cu medicii lor despre metode alternative de contracepţie, precum dispozitive intrauterine sau contraceptive orale, spun producătorii.

Pastila de a doua zi este o contracepţie de urgenţă prin care se previne riscului apariţiei unei sarcini. Aceasta se administrează în maxim 72 de ore după un contact sexual neprotejat.

 

Articole relaționate:

Contraceptivele pot afecta vederea

Cele mai întâlnite mituri despre contracepție

Cele mai răspândite contraceptive au provocat 23 de decese