Autor: Sorina Bujarov
Astăzi, în întreaga lume este marcată Ziua Mondială de luptă cu HIV/SIDA. Evenimentul se petrece deja de 24 de ani în prima zi a iernii, iar de această dată pune accent pe problema discriminării persoanelor care trăiesc cu HIV. Cu acest prilej, la nivel mondial a fost lansată Campania „Zero Discriminare”, care are scopul să mobilizeze opinia publică pentru eliminarea acestui fenomen. Simbolul evenimentului este fluturele, care semnifică transformare.
În Moldova, Ziua Mondială de luptă cu HIV/SIDA va fi marcată la nivel național. Astfel, autoritățile vor desfășura diverse activități ce țin de promovarea cunoștințelor și atitudinilor în prevenirea infecției HIV/SIDA și a infecțiilor cu transmitere sexuală.
Astfel, Centrele de Sănătate Publică, instituțiile medico- sanitare republicane, municipale și raionale urmează să desfășoare activități de informare și promovare a modului sănătos de viață, precum și de prevenire a HIV/SIDA, în rândul populației și mai ales printre persoanele din grupul de risc.
De asemenea, acestea trebuie să informeze autoritățile locale care este incidența privind numărul de îmbolnăviri, dar și de decese din cauza SIDA, precum și să prezinte un plan de acțiuni ce trebuie întreprinse pentru a preveni numărul de infectări.
„Lucrăm conform planului. Toți lucrătorii medicali informează populația despre ce înseamnă infecția HIV și cum se transmite aceasta, oferă pliante cu informații, răspund la întrebările pacieților. Desfășurăm activități pe o perioadă mai lungă de timp, nu doar de unu decembrie. Miercuri avem plănuit un seminar cu lucrătorii medicali, un fel de schimb de informații și pentru ei, iar zilnic toți pacienții sunt informați despre modul sănătos de viață și cum pot evitasă se infecteze”, afirmă Anatolie Malcov, director la Spitalul Raional Cahul.
La Bălți, Ziua Mondială de luptă cu HIV/SIDA este marcată printr-o acțiune socială organizată în Piața din centrul orașului.
„La ora 12.00 noi avem programat un flashmob. Voluntarii vor distribui și plianate informative celor prezenți. Punem accentul pe informare. Totodată încercăm să promovăm consilierea și testarea voluntară. „Fii original, fă testul HIV” este genericul nostru de anul acesta”, afirmă Ala Iațco, președintele Uniunii pentru prevenirea HIV și Reducerea Riscurilor.
Aceasta mai spune că cei prezenți la eveniment vor fi rugați să răspundă la o anchetă expres, despre ce este HIV, cum se transmite virusul, dar și cum te pți proteja de el. Cei mai bine informați vor fi premiați, iar ceilalți vor primi informații despre infecția HIV. Seara este preconizată o discotecă, unde sunt invitați toți tinerii doritori, a precizat Ala Iațco, adăugând că cei prezenți vor avea posibilitatea să își facă și un test HIV.
La Chișinău, reprezentanții Asociației „Inițiativa Pozitivă” marchează Ziua Mondială de luptă cu HIV/SIDA prin organizarea unui eveniment de caritate, cu genericul „Dăruiește o viață”.
„Biletul de intrare la acest eveniment este o donație. Fie este vorba despre o jucărie sau un alt lucru pe care lumea dorește să-l dăruiască celor peste 300 de copii din familiile infectate cu HIV din Moldova. În cadrul evenimentului, Dara, Ambasadoarea Panglicii Roșii va veni cu un recital deosebit”, a menționat pentru Sănătate Info Rodica Iftodi, unul dintre reprezentanții Asociației „Inițiativa Pozitivă”.
De asemenea, în cadrul evenimentului va fi prezentată o colecție de articole vestimentare creată de producătorii autohtoni, iar banii câștigați din vânzarea hainelor vor fi donați persoanelor HIV-pozitive.
Și platforma e-sanatate.md lansează de astăzi o campanie de informare privind problema HIV/SIDA în Republica Moldova. Astfel, pe parcursul a 10 zile vă vom prezenta știri, reportaje, interviuri, opinii despre problemele persoanelor care trăiesc cu HIV, toleranța oamenilor, accesul la diverse servicii, precum și politicile elaborate de autorități pentru ținerea sub control a maladiei.
În Republica Moldova sunt peste 8.000 de persoane HIV-pozitive. În primele nouă luni ale acestui an au fost depistate 518 cazuri noi de persoane cu HIV, iar 154 au făcut maladia SIDA, arată ultimele date făcute publice de Centrul Național de Sănătate Publică.