Autor: Irina Papuc

Cancerul, dar și alte maladii neurologice și cardiace vor putea fi depistate mai ușor și în cele mai incipiente faze cu ajutorul unui aparat care poate depista cu precizie localizarea problemei, folosind preparate farmaco-radiologice. Utilajul va fi pus în funcțiune la Spitalul Clinic Republican, iar procurarea acestuia a fost posibilă datorită unui proiect cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică.

Datorită echipamentului nou,  SPECT-CT (tomografia cu emisie de foton unic calculat) și PET-CT(tomografie computerizată cu emisie de pozitroni)  pentru prima dată în ţara noastră vor fi efectuate examinări de diagnosticare pe baza scanării bipolare prin combinarea razelor X şi a izotopilor, în cazul  bolilor oncologice, neurologice şi cardiace. Cu ajutorul metodelor de diagnosticare hibride SPECT-CT şi PET- CT,  se poate diagnostica cancerul în stadii incipiente, evaluarea stadiului boli, precum și depistarea precoce a metastazelor distanţate, în orice sistem al corpului omenesc şi vizualizarea proceselor metabolice care au loc în celule. 

„Datorită  imaginilor de mare precizie a focarelor patologice, medicii vor identifica exact localizarea cancerului, vor diagnostica accidentele vasculare cerebrale, infarctul miocardic, chisturile”, a declarat Ministrul Sănătății, Andrei Usatîi.

În Departamentul Medicină Nucleară vor activa specialişti care au fost la stagiere pe parcursul a cinci luni, oraşul Brescia, Italia. Bugetul total al proiectului este de  845.000 euro. Spitalul Clinic Republican a asigurat reconstrucţia spaţiilor şi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a oferit echipamentul şi instruirea personalului medical.

 

Articole relaționate:

Tumorile vor putea fi diagnosticate în Moldova la cele mai incipiente faze, datorită unui utilaj donat de Agenția Internațională de Energie Atomică