Autor: Irina Papuc; Elena Cioina
Factorii de decizie de la Ministerul Sănătății sunt vizați într-un dosar penal deschis de către Procuratura Anticorupție pentru abuz în serviciu, pentru că ar fi refuzat să semneze mai multe documente de retragere a certificatelor de înregistrare pentru o serie de medicamente introduse pe piața din Moldova. Companiile importatoare sunt Metatron SA și Sangalimed. Acestea ar fi falsificat mai multe dosare și ar fi importat preparate farmaceutice de la o firmă fantomă. Scandalul a izbucnit în această vară, când CNA a făcut publice informațiile că cele două firme sunt anchetate pentru spălare de bani, fals în acte și evaziune fiscală.
Informația a fost confirmată de către Procuratura Anticorupție. Dosarul penal pentru abuz în serviciu a fost deschis după ce în vară procurorii anticorupție au solicitat Agenției Medicamentului să suspende certificatele de înregistrare pentru 74 de tipuri de medicamente, importate de companiile SA Metatron și Sangalimed. Acestea au obținut certificate de înregistrare în perioada anilor 2009-2012, ceea ce le-a permis să le introducă pe piața internă.
Solicitarea are legătură cu scandalul din vară, când CNA a anunțat public că două companii importatoare de medicamente sunt bănuite de spălare de bani, evaziune fiscală și fals în acte. Atunci ofițerii Anticorupție au depistat că cei doi agenți economici importau medicamentele din China, majorând preţul de import al acestora prin substituirea invoice-urilor, un document de tip internațional unde este indicat numărul, cantitatea mărfii, prețul unitar și suma spre plată.
Preparatele erau aduse pe cale maritimă până în portul din Odessa. Acolo erau înlocuite invoice-urile iniţiale cu altele în care era indicat un preţ mult mai mare, iar ca importator deja figura o companie off-shore, după care marfa intra în Republica Moldova. Tot atunci ofițerii anticorupție au anunțat că preparatele care urmau să ajungă la mai multe spitale erau de calitate îndoielnică, astfel încât medicamentele în sumă de cel puțin 500 de mii de lei au fost retrase din spitale.
Lucruruile au fost spuse însă pe jumătate, întrucât nici CNA, nici Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale n-au vrut să dezvălue despre ce companii este vorba, iar numele lor era ținut în secret. Contactați de SănătateINFO reprezentanții Metratron și Sangalimed – pentru că despre ei este vorba, au spus atunci că acțiunile CNA nu sunt decât o răfuială politică.
Drept continuare a acțiunilor, Procuratura Anticorupție a solicitat Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale să retragă certificatele de înregistrare pentru 74 de preparate medicale importate de aceste companii. Comisia Medicamentului a luat decizia, dar semnătura trebuia să fie pusă pe documente de către ministrul Sănătății sau alt factor de decizie din instituție. Până acum acea semnătura așa și nu a fost pusă.
„Dosarul a fost deschis acum o săptămână pe factorii de decizie de la Ministerul Sănătății, pentru abuz în serviciu, pentru faptul că nu au executat decizia Procuraturii Anticorupție de retragere a certificatelor de înregistrare. Organele au depistat în cadrul expertizelor că documentele erau false”, a precizat ofițerul de urmărire penală de la Procuratura Anticorupție, Sergiu Cebotari. Dosarul pe factorii de decizie a fost dechis acum o săptămână, dar este pe fapt, iar nume nu figurează.
Viceministrul Sănătății, Octavian Grama, a declarat pentru Sănătate Info că Direcția juridică a ministerului nu a găsit argumente legale pentru care să suspende certificatele de înregistrare ale medicamentelor, lucru solicitat de Procuratura Anticorupție și Agenția Medicamentului.
„Agenția Medicamentului ne-a trimis o astfel de solicitare, după decizia Comisiei Medicamentului. Direcția juridică, făcând trimitere la Legea de reglemetare a activității de întreprinzător și la Legea cu privire la activitatea farmaceutică, nu a găsit argumente de rigoare pentru a da curs solicitării procurorilor Anticorupție și nici Agenției. Noi putem să suspendăm certificatele doar dacă se dovedește prin laborator că acestea nu corespund cerințelor farmacopee și se dovedesc periculoase pentru sănătate oamenilor. Noi avem precedente când am suspendat certificatele de înregistrare și acum suntem târâți prin instanță. Dacă vă amintiți cazul cu Oxitocina importată tot de Metatron și Sangalimed”, a menționat Octavian Grama. Acesta nu exclude că ar exista nereguli, dar că ele trebuie probate juridic.
Potrivit Codului Penal abuzul în serviciu se pedepsește cu închisoare de la trei la șapte ani cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcții pe o perioadă de cinci ani.
Procuratura Anticorupție a stabilit că cei doi directori ai firmelor Metatron și Sangalimed au falsificat o serie de dosare ale mai multor titluri de medicamente, aplicând ștampile false. Potrivit reprezentanților instituției, atunci Agenția Medicamentului nu a putut depista ilegalitatea, pentru că nu are astfel de competențe. Cei doi directori ai firmelor sunt acum cercetați penal în stare de libertate.
Citește la aceeași temă: