Autor: Sorina Bujarov

40 din 171 de școli și licee din capitală au rămas fără autorizație sanitară, după ce specialiștii de la Centrul Național de Sănătate Publică au depistat că în aceste instituții nu sunt respectate prescripţiile sanitare. Este vorba despre 15 școli din sectorul Râşcani, 7 din sectorul Botanica, 6 școli de la Buiucani și 5 – de la Ciocana.

În aceeași situație se află și 18 grădinițe. Specialiștii au depistat nereguli în 9 grădinițe din sectorul Râșcani, 5- de la Botanica, 2- din sectorul Ciocana și câte una din sectorul Centru și Buiucani al Capitalei nu corespund cerinţelor sanitare. Datele au fost prezentate în cadrul unei mese rotunde, unde specialiștii Centrului de Sănătate Publică s-au întâlnit cu conducătorii instituțiilor preșcolare și preuniversitare de învățământ.

În unele instituții preșcolare, specialiștii în sănătate publică au constatat lipsa secţiilor de prelucrare primară a produselor alimentare. În altele - lipsesc fişele tehnologice pentru pregătirea bucatelor și contractele cu laboratoare acreditate pentru determinarea inofensivităţii alimentelor. Printre nereguli inspectorii au constatat și lipsa apei calde în mai multe licee, inclusiv la bucătărie. De asemenea, lipseau contractele pentru determinarea inofensivităţii alimentelor, inclusiv la cantine, neîndeplinirea la timp a prescripţiilor sanitare și instruirea insuficientă a personalului tehnic.

Administratorii acestor instituții școlare și preșcolare au termene diferite de înlăturare a neajunsurilor. Cu toate acestea, ei își vor continua activitatea.  

„Multe din aceste probleme pot fi rezolvate nu atât de greu și foarte repede. Nu sunt nereguli extrem de grave, dar oricum aceste instituții nu pot avea autorizații sanitare până nu îndeplinesc toate condițiile. Imediat ce vor rezolva problemele, vor primi autorizația sanitară”, a declarat pentru Sănătate Info Luminița Suveică, directorul Centrului Municipal de Sănătate Publică.

Aceste măsuri au loc în contextul prevenirii bolilor diareice acute. Potrivit CNSP, indicii medii a morbidităţii prin BDA în municipiul Chişinău sunt mai sporiţi decât indicii pe întreaga țară. Astfel, de la începutul acestui an au fost înregistrate 558 de cazuri de boli diareice acute (BDA) în 127 de grădinițe din Chișinău.

 

Articole relaționate:

Izbucnire după zece ani a bolii „mâinilor murdare”. Cei mai afectați sunt copiii 

Medicii atenționează că infecțiile enterovirale la copii sunt în creștere, printre care și meningita seroasă

Hepatita virală A atacă mai multe ţări din Europa. Sursa infecției, Italia și Egiptul. În Moldova sunt înregistrate patru cazuri