Autor: Sorina Bujarov
11 localuri din Chișinău, în care fumatul este interzis, au fost premiate astăzi cu câte un tablou, care promovează modul de viață fără tutun. Evenimentul a fost organizat de către Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (PAS) și portalul e-sanatate.md, în cadrul campaniei de promovare a legii anti-tutun.
Primii cărora le-au fost înmânat tabloul au fost cei de la patiseria Delice D'ange. Aceștia au fost premiați, în semn de mulțumire pentru faptul că de 10 ani de când este deschisă cafeneaua, administrația a interzis fumatul în interior.
„În primul rând ne-am gândit la copii, de aceea am decis să deschidem un local în care nu se fumează. Proprietarul de la început a vrut ca patiseria să fie un loc agreabil atât pentru copii, cât și pentru părinți. Toți care vin la noi se arată încântați de acest fapt, deoarece spun că nu prea au unde ieși cu copii, pentru că în majoritatea localurilor se fumează”, spune Nelea Macari, inginer-tehnnolog la patiseria Delice D-ange.
De altfel, patiseria este primul local din Chișinău în care, de la deschidere, nu se fumează, a precizat Nelea Macari.
„Cred că am fost prima instituție de acest gen care a interzis fumatul în incinta localului. Nu se fumează nici la parter, nici la etaj pentru că, cum arată și desenul pe care l-am primit drept cadou, împărțim același aer” a mai adăugat Nelea Macari.
Aurelia Dumbrăveanu, una dintre clienții permanenți ai patiseriei spune că alege frecventează localul, doar pentru că aici nu se fumează.
„Cam rare sunt localuri în care nu se fumează, asta este foarte rău, pentru că nefumători sunt mai mulți decât fumători. Vin aici, pentru că aici nu se fumează, iar eu țin la sănătatea mea”, explică vizitatoarea.
Tucano Coffee este un alt local care a fost premiat pentru faptul că promovează un mod de viață sănătos.
„Deodată am hotărât că la noi nu se va fuma. Desigur că înainte de deschidere au fost discuții contradictorii în privința fumatului în local, dar până la urmă am ales modul sănătos de viață. Mai multe argumente au fost contra fumatului, deoarece pe lângă faptul că afectează sănătatea, acesta acoperă și aroma de cafea, principalul nostru produs”, afirmă Sergiu Cernâșov, manager la Tucano Coffee.
Acesta mai spune că, datorită faptului că în cafeneaua lor nu se fumează, mulți dintre angajați s-au debarasat și ei de acest viciu.
„Mulți dintre angajații noștri chiar au lăsat fumatul, deoarece aici nu puteau fuma în local. Astfel de localuri te ajută inconștient să te lași mai ușor de acest viciu”, spune managerul de la Tucano Coffee.
Premiați au fost și cei de la restaurantul Big Deal. Deși în primele opt luni de la deschiderea localului clienții au putut fuma în interior, administrațai s-a răzgândit în această privință. Astfel, deja de 10 ani, fumătorii care vin aici sunt invitați afară dacă vor să fumeze.
„Am interzis fumatul, pentru că nu mă simțeam bine în propriul local. Ca să fiu sinceră nici clienții deja nu îmi plăceau. După o sărbătoare de Revelion, am pus băieții pe treabă, au curățat tot și deja nu am mai permis fumatul aici”, mărturisește Olga Buga, proprietara localului.
Aceasta mai spune că sunt pierderi financiare din cauză că nu se permite fumatul în local, dar sănătatea este mai importantă decât banii, susține aceasta.
„Sigur că dacă am permite fumatul ar veni mai mulți, dar așa… eu sunt așa un proprietar că pentru mine este mai importantă sănătatea familiei mele, lucrătorilor mei, decât banii câștigați în plus”, a mai adăugat proprietara restaurantului Big Deal.
Potrivit Ministerului Sănătății, în Republica Moldova aproape 30 la sută din populație este fumătoare. Legea antitutun este de aproximativ două luni în dezbateri publice. Aceasta prevede, printre altele, interzicerea fumatului în localurile publice.
Articole relaționate: