Autor: Sorina Bujarov
După ce proiectul de lege privind controlul tutunului a fost aprobat marți de către Guvern, Premierul Iurie Leancă încearcă să convingă și Parlamentul să susțină documentul. Într-o postare pe pagina sa de facebook, Iurie Leancă îi îndeamnă pe deputați să citească atent proiectul.
„Vă îndemn să citiți cu atenție amendamendele propuse de Guvern. Sper ca și parlamentarii să înțeleagă rațiunile noastre și, pentru binele tuturor, să voteze de aceeași manieră”, a scris Iurie Leancă.
Oficialul a mai menționat că noul pachet de reguli este dur, dar justifică eforturile întregii societăți de a se apăra de această boală planetară.
„Fumatul nu mai este demult doar un viciu. Statisticile ne avertizează că tutunul este un dușman de temut pentru o societate ca a noastră, care pierde anual circa 1 miliard de lei din această cauză. Iată de ce am decis să propunem o decizie fără precedent pentru Moldova, una care să ne salveze, dar și să ne alinieze la standardele europene spre care tindem”, a mai scris Iurie Leancă.
Amintim că cele mai importante prevederi ale proiectului de lege privind controlul tutunului prevede ca fumatul să fie interzis în spațiile publice închise şi semiînchise, la locul de muncă și în transportul public. Totodată, proprietarii și managerii acestor spații vor fi obligați să afişeze pe uşa de intrare simbolul ce interzice fumatul. Proiectul introduce sancţiuni atât pentru gestionarii spaţiilor în care este interzis fumatul, cât şi pentru fumători. Astfel, se va interzice vânzarea produselor de tutun minorilor, comercianții fiind obligați să verifice vârsta persoanei. Se impun interdicții și la comercializarea on-line, dar și vânzarea tutunului prin aparate, precum și expunerea vizibilă a produselor din tutun în spaţiile comerciale accesibile publicului. Lista produselor disponibile va fi prezentată doar la solicitarea cumpărătorilor majori.
De asemenea, proiectul prevede că avertismentele combinate privind dauna fumatului vor trebui să acopere 75% din suprafaţa externă a părţii anterioare şi posterioare a pachetului unitar şi a ambalajului exterior. O altă interdicţie se referă la scutirea de impozite și promovarea prin publicitate şi sponsorizare. Proiecyul legii privind controlul tutunului mai prevede interzicerea produselor ce conţin ierburi, dar și cele din tutun care conţin aditivi ce conferă gust/savoare sau adaosuri de vitamine şi alţi aditivi care creează impresia că produsul din tutun are efecte benefice asupra sănătăţii, a aditivilor stimulatori, precum cofeina sau taurina, aditivilor cu proprietăţi colorante pentru emisii, a mentolului, vanilinei şi a altor aditivi cunoscuţi că provoacă efecte adverse.
Aceste amendamente prevăd și sancţiuni contravenţionale pentru fiecare tip de încălcare. Documentul urmează să fie dezbătut de Parlament, cel mai probabil, după vacanța de iarnă.
Articole relaționate:
Legea antitutun, între ce avem și ce am putea obține după adoptarea ei