Autor: Irina Papuc

Premierul Iurie Leancă avertizează într-un spot video că, din cauza fumatului, anual în Moldova mor prematur 4.000 de oameni. Șeful Guvernului de la Chișinău încearcă, prin cifre, să convingă moldovenii că acest viciu nu numai că îi îmbolnăvește, dar și seacă bugetul de stat,  sume impresionante de bani fiind alocate pentru tratamentul bolilor provocate de produsele din tutun.

„În ţara noastră se fumează mult. Mult și pretutindeni. Fiecare a treia persoană fumează. Cu tristețe trebuie să mărturisesc că fac acest lucru și copiii”, spune Prim-ministrul.

Dintre elevii care au fumat vreodată, jumătate au început până la vârsta de zece ani. 70 la sută din adolescenţi sunt expuşi la fumul de tutun la şcoală, acasă şi în locurile publice. „Gherelete, câte trei la un colț de stradă, oferă prețuri atractive. Astfel, produsele de tutungerie au devenit mai atractive decât dulciurile”, își continuă Iurie Leancă mesajul.

Cu aproape 750 de mii de fumători, Moldova a ajuns pe locul patru în Europa. Aproape un miliard de lei sunt cheltuiţi pentru tratamentul bolilor apărute în urma fumatului, adică 15 la sută din bugetul destinat sectorului de sănătate.

La fel de grav este faptul că în localurile de alimentaţie publică se fumează liber, mai spune Premierul în acest spot video. În context, Iurie Leancă afirmă că Executivul este dator să protejeze sănătatea populaţiei, în special a copiilor, de aceea a aprobat un proiect de Lege antitutun, care prevede o serie de restricții la comercializarea produselor din tutun.

„Ca să asigurăm un mediu sănătos pentru toată lumea am decis ca produsele din tutun să nu mai fie promovate prin publicitate, ca spațiile publice să fie libere de fumat, să creăm condiții ca fumătorii să se lase de fumat. Vă rog să mă credeți, nu este un  proiect împotriva fumătorilor, ci împotriva fumatului. Haideți să creștem împreună o generație sănătoasă într-un mediu curat”, a conchis politicianul.

Spotul video a fost realizat după ce Guvernul a aprobat un proiect de lege în privința controlului tutunului pe 17 decembrie 2013, care îşi propune să protejeze sănătatea oamenilor. Proiectul urmează să fie examinat de Parlament. 

De asemenea, platforma E-Sănătate.MD a realizat în luna septembrie a anului trecut o amplă campanie de susținere a Legii antitutun, în cadrul căreia au fost abordate principalele prevederi ale inițiativei legislative. Tot în cadrul campaniei mai mulți politicieni au spus că vor susține inițiativa în Parlament.

 

Articole relaționate:

Aproape toți moldovenii ar vota PENTRU partidul politic, care ar susține o Lege antitutun

 Industria tutunului a pierdut o luptă. Guvernul a aprobat astăzi proiectul de lege privind controlul tutunului 

Legea antitutun, între ce avem și ce am putea obține după adoptarea ei