Redactor: Irina Papuc

De cele mai multe ori fumătorii renunță la ideea de a duce un mod de viață sănătos din frică că nu vor reuși să-și învingă dependența. Aceștia se cred prea intoxicați și dependenți de nicotină încât să mai renunțe. Totuși, în baza la un chestionar de șase întrebări puteți afla un răspuns obiectiv la această întrebare. În baza rezultatelor obținute veți putea afla dacă este vorba despre pedendență ușoară sau puternică. Totodată, specialiștii afirmă că cea mai grea perioadă după renunțarea la nicotină sunt primele 48 de ore, acesta fiind numit și un termen critic, de care nu fiecare reușește să treacă din prima. După două zile însă organismul începe să-și revină, iar dependența va dispărea complet.

Așadar, trebuie să răspunzi la aceste șase întrebări pentru ca să afli cât de dependent ești de nicotina din țigară:

 

Întrebare

Răspuns

Scorul

Când fumezi prima țigară, după ce te-ai trezit dimineața?

În primele 5 minute

3

În intervalul 6-30 minute

2

În intervalul 31-60 minute

1

Îți este greu să te abții de la fumat în locurile unde acesta este interzis?

Da

1

Nu

0

La care țigară nu poți renunța?

Prima țigară dimineața

1

Oricare alta

0

 

Câte țigări pe zi fumezi?

10 sau mai puțin

0

11-20

1

21-30

2

mai mult de 31

3

Fumezi mai des dimineața decât în restul zilei?

Da

1

Nu

0

Fumezi chiar dacă ești bolnav și stai toată ziua în pat?

Da

1

Nu

0

Rezultatele:

1-2 puncte = dependență foarte slabă

3-4 = dependență slabă

5 = dependență medie

6-7 = dependență înaltă

8+ = dependență foarte înaltă

 

 

 

Total

Rezultatul tău

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Noutățile bune

După 20 minute de când renunți la fumat, corpul tău trece printr-o serie de modificări care continuă ani de zile. De exemplu, după patru ore de la renunțarea la fumat, nivelul nicotinei în sânge este redus în jumătate. După câteva ore, monoxidul de carbon în sânge scade, iar cel al oxigenului din sânge – crește. După câteva zile, se îmbunătățește mirosul și gustul, iar activitățile fizice devin mai ușoare. După trei luni pot dispărea tusea și dificultățile de respirație.

Ce semnifică rezultatele tale

Cu cât rezultatul final al testului este mai mare, cu atât mai mare este probabilitatea ca renunțarea la fumat să aibă loc prin terapia de substituire a nicotinei (NRT).

Cei care au acumulat în jur de cinci puncte vor avea nevoie de mai mult NRT, iar cei care au acumulat patru sau mai puține puncte – de o mai slabă influență a NRT.

În cazul în care ați avut o problemă de sănătate, cum ar fi un atac de cord sau accident vascular cerebral, trebuie să consultați un doctor înainte de a lua o hotărâre despre renunțarea la fumat. De asemenea, dacă sunteți însărcinată sau planificați să întemeiați o familie, discuția cu un doctor despre planurile de renunțare la fumat este necesară.

Dispariția nicotinei

Retragerea nicotinei din organism, de obicei, se resimte cel mai critic în primele 24-48 de ore de la renunțarea la fumat. Puțini oameni reușesc să treacă peste această etapă din prima. Însă este normal și evident ca o persoană, atunci când dorește să renunțe la fumat, să aibă aceste simptome. Ele vor scădea treptat, iar starea cea mai rea va dispărea în două săptămâni.

De asemenea, este o bună ideea de a anunța familia, prietenii sau colegii de serviciu asupra decizie de a renunța la fumat.

Articole relaționate:

Renunțarea la nicotină. Ce înseamnă dependența de acest drog și ce îi face pe fumători să-și mai aprindă o țigară

Consiliul Uniunii Europene a aprobat revizuirea Directivei anti-tutun prin care sunt interzise țigările cu aromă și mărirea spațiului pentru avertismentele de pe ambalaj 

 Fumatul stimulează pofta de alcool