Autor: Sorina Bujarov
Copiii de până la trei ani care prezintă suspiciuni de dezvoltare întârziată, dar care nu au semne de deficiențe conform criteriilor de includere în programul de intervenție timpurie, ar putea fi monitorizați de către specialiști pentru a evita depistarea tardivă a tulburărilor de dezvoltare. Acest lucru se prevede în Regulamentul-cadru pentru organizarea și funcționarea serviciilor de intervenție timpurie în Moldova, ce urmează să fie aprobat de Guvern.
Potrivit documentului, micuții ar putea fi incluși într-un grup de observație pentru a fi monitorizaţi de către specialiști, în funcție de locul de trai.
„Dacă la prima consultație medicii constată că copilul încă nu are nevoie de serviciile specialiștilor în intervenție timpurie, dar el totuși prezintă unele semne de dezvoltare întârziată, specialiștii au posibilitatea să includă acești copii într-un grup special, pentru supraveghere. Monitorizarea sau testul repetat se va efectua odată la jumătate de an”, explică expertul în politici de sănătate, Ghenadie Țurcan.
Potrivit Regulamentului-cadru pentru organizarea și funcționarea serviciilor de intervenție timpurie în Moldova, evaluarea dezvoltării copilului şi reevaluările se efectuează de către echipa multidisciplinară, adică medic, asistent social și psihopedagog, cu participarea părinţilor sau a reprezentanţilor legali ai copilului. Aceasta se realizează în funcţie de nevoile individuale ale copilului, atunci când apar modificări semnificative a stării de sănătate psihofizică a copilului. În cazurile justificate, reevaluarea sau evaluarea copilului se efectuează acasă de către echipa multidisciplinară, transportul fiind asigurat de către prestatorul de servicii de intervenție timpurie.
Copii suspectați de dezvoltare întârziată urmează să fie monitorizați de către specialiști până când aceştia vor împlini 3 ani sau până la includerea în serviciile de asistenţă psiho-pedagogică.
Expertul în politici de sănătate și unul din autorii Regulamentului-cadru, Ghenadie Țurcan spune că acest aspect a fost inclus în document, pentru ca medicii să nu scape din vedere potențialele cazuri de tulburări de dezvoltare.
„Acest aspect permite medicilor să ducă o evidență a copiilor cu potențiale tulburări de dezvoltare. Nu vor fi mulți astfel de copii, pentru că majoritatea prezintă deficiențe de dezvoltare devreme, însă pentru siguranță este prevăzut și acest aspect”, susține expertul.
Amintim că, potrivit Regulamentului-cadru, pentru a fi incluși în programul de intervenție timpurie, specialiștii trebuie să adune informații privind anamneza medicală şi problemele de sănătate ale copilului, modul în care acesta se alimentează (starea de nutriție), dezvoltarea cognitivă, deprinderile de comunicare, dezvoltarea socio-emoțională, dezvoltarea adaptiv-comportamentală, dezvoltarea fizică și motorie.
Pentru organizarea serviciilor de intervenție timpurie, care se fac până la vârsta de trei ani, autoritățile ar avea nevoie de 78 de milioane de lei.
Documentul a ajuns pe masa Guvernului și urmează să fie aprobat de Cabinetul de Miniști.
Articole relaționate: