Redactor: Irina Papuc

„Este foarte ușor să renunți la fumat. Eu am făcut-o de sute de ori”. Celebra frază îi aparține scriitorului Mark Twain. Facem abstracție de ironia scriitorului și precizăm că, totuși, există diferite metode de a renunța la fumat. Important e să o alegi pe cea corectă.

Unii experți cred că este necesară folosirea produselor farmacologice pentru a renunța la nicotină, alții spun că tot de ce are nevoie un fumător este susținerea unui grup bun de consilieri sau a unui program organizat. Cu toate acestea, confuziile sunt create tot de experți. Atunci când găsești un studiu care se vrea a fi mai bun decât altul, iar când ți se pare că ai găsit soluția, apare al treilea studiu, care afirmă că metoda lui este mai bună, rămâi în derută . Totuși, există un numitor comun între experți, acela că lucrurile în combinație lucrează mai bine. De exemplu, terapia de substituire a nicotinei (NRT), pe de o parte sau consilierea, pe de altă parte, nu sunt atât de efective față de o combinație dintre acestea două.

Elemente ale programelor de succes cu privire la renunțarea la fumat

Medical News Today sugerează patru elemente care pot fi combinate de cei care doresc să scape de pacostea fumatului: utilizarea medicamentelor sau a unui curs medical; sfaturile și susținerea; calculele și înregistrările (care te vor ajuta să realizezi cât ai putea economisi dacă n-ai mai cumpăra țigări) și îmbunătățirea cunoștințelor (studiază care sunt efectele fumatului și află cum alții au trecut de aceste provocări).

În cazul în care ați avut o problemă de sănătate, cum ar fi un atac de cord sau accident vascular cerebral, trebuie să consultați un doctor înainte de a lua o hotărâre despre renunțarea la fumat.

Există peste 4.000 de substanțe chimice dăunătoare în tutun, dar nicotina este cea care îi face pe oameni dependenți de țigară. Ideea produselor care substituie nicotina este de a-i face să scape de aceasta treptat. Chiar dacă și acestea conțin o doză infimă de nicotină, specialiștii spun că renunțarea la substanțele care substituie nicotina este mai ușoară decât renunțarea la fumat.

Aceste produse pot fi găsite în diferite forme, dar cele mai uzuale sunt guma de mestecat (Nicotine gum), spray-ul nazal (Nicotine nasal spray), inhalatorul nicotină (Nicotine inhaler), etc.

Utilizarea corectă a acestora poate fi cheia succesului, dar trebuie respectată o anumită ordine:

1. Nu mai fuma. Niciodată nu folosi produsele care substituie nicotina dacă continui să fumezi;

2. Folosește terapia de substituire a nicotinei (NRT), dar nu înainte de a consulta un expert care să explice efectele produsului și doza necesară, pentru a putea să fii stăpân pe dorințele tale. Treptat, redu din doza produsului.

3. Între timp, caută sau începe un program de suport, cum ar fi consilierea sau terapia de grup.

Cel mai important lucru pe care nu trebuie să-l uiți este perseverența. Cel care dorește să se lase de fumat nu trebuie să renunțe la această idee, dacă a făcut primul pas. Este la fel cum ai învăța să mergi pe bicicletă. Atunci când cazi, te ridici și mai încerci o dată. Sunt zile rele, dar și zile bune.

 

Articole relaționate:

Aflați cât de dependenți sunteți de fumat

Renunțarea la nicotină. Ce înseamnă dependența de acest drog și ce îi face pe fumători să-și mai aprindă o țigară

Consiliul Uniunii Europene a aprobat revizuirea Directivei anti-tutun prin care sunt interzise țigările cu aromă și mărirea spațiului pentru avertismentele de pe ambalaj 

Fumatul stimulează pofta de alcool